Eerste varkens bevolken nieuwe Livar-stallen

De eerste 80 varkens voor de nieuwe Livar-stallen in Meerlo arriveerden maandagmorgen in alle vroegte. Elke drie weken komen er twee groepen bij. In de stallen is ruimte voor 1.100 vleesvarkens.

Eerste+varkens+bevolken+nieuwe+Livar%2Dstallen
© Twan Wiermans

De Livar-vleesvarkens worden in Meerlo gehouden in groepen van 40 dieren. Binnen beschikken zij over 1,3 vierkante meter per dier. Buiten is er nog eens een uitloop van 40 vierkante meter voor de hele koppel. De ligplaatsen worden automatisch ingestrooid. De 1,8 meter brede mestplaats is voorzien van betonnen roosters.

'De vaste mest wordt dagelijks met een mestschuif uit de stal geschoven en de gier loopt via een goot naar een aparte opslag', zegt Frank de Rond van Livar. Livar is een initiatief van zijn vader Frans de Rond, die eind jaren negentig zocht naar varkensvlees met 'de beste smaak en kwaliteit'.


Uithangbord

Het concept telt nu 21 jaar na de start negen deelnemers, waaronder het uithangbord abdij Lilbosch in het Limburgse Echt. De twee vleesvarkenstallen in Meerlo heeft Livar in eigen beheer gebouwd. Een bedrijfsleider runt deze stallen.

Livar-vlees is niet biologisch, maar krijgt desalniettemin (als enige in Nederland) drie sterren van de Dierenbescherming. 'De marktvraag maakt een gezonde groei mogelijk; we zoeken nog meer locaties voor ons concept', vervolgt De Rond. Naast de uitloop van de varkens zijn regionaliteit (Limburg) en exclusiviteit (alleen te koop bij slagers) kenmerken van het concept.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer