Limburgse+boeren+dupe+van+inbraak+bij+verkoopautomaten
Interview
© Maartje van Berkel

Limburgse boeren dupe van inbraak bij verkoopautomaten

Verschillende Limburgse ondernemers met verkoopautomaten waren de afgelopen weken het slachtoffer van inbraak en vernieling. LLTB-hoofdbestuurslid Susanne Görtz vertelt hoe boeren en tuinders hun bedrijf zo onaantrekkelijk mogelijk kunnen maken voor inbrekers.

Wat is er aan de hand?

'De LLTB heeft meerdere meldingen ontvangen van inbraken en vernielingen van verkoopautomaten in het buitengebied. Het gaat om ondernemers die al hard worden geraakt door de coronacrisis en met de verkoop van producten via een automaat toch nog wat proberen bij te verdienen. Door dit soort criminele activiteiten worden zij nog eens extra benadeeld.

Het is belangrijk dat getroffen ondernemers het voorval melden bij het Meldpunt Criminaliteit Buitengebied Limburg

Susanne Görtz, LLTB-hoofdbestuurslid

'Het gaat dan niet alleen om de financiële schade die de ondernemers oplopen door het mislopen van inkomsten of het herstellen van de vernielde automaat. Het heeft ook grote impact op de ondernemers zelf en hun gezin.'

Welke maatregelen kunnen ondernemers zelf nemen om inbraak en vernieling tegen te gaan?

'Ze kunnen iedere avond het geld uit de automaat halen en dit duidelijk kenbaar maken door een kaartje op de automaat te hangen, waarop in meerdere talen staat uitgelegd dat de automaat is leeggehaald.

'Ook kan het verkooppunt 's avonds worden afgesloten met een tegen diefstal beveiligd slot. Het plaatsen van (dummy)camera's of extra verlichting kan inbrekers afschrikken. Bovendien vragen we ondernemers én inwoners extra alert te zijn op verdachte situaties in het buitengebied.'

Wat kunnen ondernemers doen die te maken hebben gehad met criminaliteit in het buitengebied?

'Het is belangrijk dat ondernemers, naast het doen van aangifte bij de politie, een melding maken van het voorval bij het Meldpunt Criminaliteit Buitengebied Limburg. Dit meldpunt is te vinden op www.lltb.nl/criminaliteit. De melding kan desgewenst anoniem worden gedaan. De LLTB monitort en verzamelt de meldingen en zet ze vervolgens door naar het netwerk 'Veilig Ondernemen'.

'Onder meer het Platform Veilig Ondernemen Limburg maakt deel uit van dit netwerk. In dit samenwerkingsverband werken Ondernemend Limburg, politie, openbaar ministerie, gemeenten en provincie aan het terugdringen en voorkomen van criminaliteit tegen ondernemers.

'Via dit netwerk zorgt de LLTB ervoor dat de melding op de juiste plaats terechtkomt. Ook bekijken we of we trends en ontwikkelingen zien waarvoor we op strategisch niveau samen naar oplossingen kunnen zoeken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  16° / 2°
  30 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  25 %
Meer weer