Extensivering melkveebedrijven vergt publiek geld

Onderzoek van PPP-Agro Advies onder melkveehouders laat zien dat extensivering veel geld kost. Velen kunnen die kosten helemaal niet opbrengen. 'De meerwaarde die extensivering met zich meebrengt voor landschap of natuur zal toch via publieke middelen moeten worden vergoed', zegt agrarisch econoom Petra Berkhout.

Extensivering+melkveebedrijven+vergt+publiek+geld
© langs de melkweg

De kostprijs op extensieve melkveebedrijven ligt 6,3 cent per kilo melk hoger dan op intensieve bedrijven. Tot die conclusie komt onderzoeker Klaas de Jong van PPP-Agro Advies na een bedrijfseconomische vergelijking tussen 25 extensieve en 25 intensieve melkveebedrijven.

De Jong maakt zich naar aanleiding van zijn onderzoek zorgen over het financiële toekomstperspectief van de melkveehouderij. 'Minister Carola Schouten van LNV wil toe naar kringlooplandbouw. Een veelgenoemde ontwikkelrichting is extensivering, ook omdat men daardoor de milieudoelstellingen wil halen.'

Maar als de overheid de landbouw wil extensiveren en de economische positie van de boeren wil behouden of verbeteren, moet er volgens De Jong wel extra structurele ondersteuning komen. En hij is niet de enige die daar zo over denkt.

Ook Petra Berkhout, agrarisch econoom bij Wageningen Economic Research noemt extensivering een lastig verhaal. 'De huidige grondprijzen zorgen alleen maar voor intensivering. De grondhonger neemt niet af in de toekomst, de druk op de grond zal dan ook blijven. En landbouwgrond raakt ook een keer op.'

Internationale markt

Volgens Berkhout kan een deel van de huidige melkveehouders die dure grond niet betalen. 'Stel dat het wel lukt, dan stijgt de kostprijs terwijl de opbrengst zelden stijgt. Niet iedereen kan voor niches in de markt produceren. De meesten produceren gewoon voor de internationale markt. De meerwaarde die extensivering met zich meebrengt voor landschap of natuur zal toch via publieke middelen moeten worden vergoed.'

Voorzitter Wil Meulenbroeks van de LTO-vakgroep Melkveehouderij is het daarmee eens. 'Boeren kunnen de transitie van de sector niet uit eigen zak voorfinancieren.'

Ook andere extra duurzaamheidseisen waar melkveehouders mee te maken krijgen dragen niet alleen bij aan intensivering, maar ook aan schaalvergroting. 'De grootste bedrijven hebben de meeste financiële armslag om aan alle eisen te voldoen', aldus Berkhout.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer