Boeren+weer+oog+in+oog+met+dierenactivisten+in+Boxtel
Nieuws
© John Claessens

Boeren weer oog in oog met dierenactivisten in Boxtel

Boeren staan dinsdagavond in Boxtel weer oog in oog met dierenactivisten. Ditmaal in het gemeentehuis waar vertegenwoordigers van beide groepen hun zegje mogen doen over de bezettingsactie bij een varkenshouder.

Het college van burgemeester en wethouders informeert de gemeenteraad over de gebeurtenissen op 13 mei tijdens en na de bezetting van het varkensbedrijf door dierenactivisten van Meat the Victims. Voorafgaand aan dit agendapunt krijgen elf personen ieder drie minuten inspreektijd.


Voorzitter Linda Janssen van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) zal in het Boxtelse gemeentehuis de standpunten van de POV verwoorden. 'We hoorden dat onze dierenvrienden ook gebruik wilden maken van inspreektijd in Boxtel. Dat trok ons over de streep om daar als POV ook het geluid van de varkenshouders te laten horen.'

Ik vind het spannend want het kan vanavond zomaar uit de hand lopen

Linda Janssen, voorzitter Producenten Organisatie Varkenshouderij

Spannend

Janssen vindt het spannend. 'Het kan vanavond zomaar uit de hand lopen. We proberen zoveel mogelijk de rust te bewaren, maar het is vooral aan de politie om dat te borgen en de twee groepen uit elkaar te houden. Onze rol houdt een keer op.'

De POV-voorzitter wil vooral voor het voetlicht brengen dat de varkenshouderijsector al lang hard werkt aan het verbeteren van het dierenwelzijn. 'Discussies daarover voeren wij op tal van andere plekken en met veel partijen in en buiten de keten. Daar hebben wij zulke actievoerders echt niet voor nodig.'

Straffen

Janssen vindt het belangrijk dat de activisten die 13 mei actief waren, gepaste straffen krijgen. 'Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft al gezegd dat zulke acties een vorm van extremisme zijn en dus onder terrorismebestrijding zouden moeten vallen. Er zijn 78 proces-verbalen opgemaakt en op 14 augustus moeten ze allemaal voor de rechter verschijnen.'

Het is belangrijk welke straffen er dan worden opgelegd, benadrukt de POV-voorzitter. 'Alleen al voor het gevoel van rechtvaardigheid in de boerengemeenschap. Ik vind dat activisme moet kunnen, maar niet als dat met inbraak of bezetting van bedrijven gepaard gaat.'

Boerengeluid

Melkveehouder Willem-Jan Jacobs uit Boxtel is een van de andere insprekers bij de gemeenteraad in Boxtel. 'Ik wil het boerengeluid laten horen. Het gevoel over de bezettingsactie verwoorden. Er is veel onrust en het zit mij erg dwars allemaal. Ik woon op 500 meter afstand van die varkenshouderij en heb het dus redelijk van dichtbij meegemaakt.'

Andere insprekers namens de agrarische sector zijn voorzitter Wim Jennissen van de plaatselijke ZLTO-afdeling, voorzitter Henk Gerrits van POV-regio Zuid-Oost en varkenshouder Annemarie Welvaarts uit Boxtel.

Weer

 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  50 %
 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer