Wetenschappers: GLB heeft natuur in Europa verwoest

De intensieve landbouw verwoest de natuur in Europa. Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) moet daarom ingrijpend worden hervormd. Dat stellen wetenschappers van diverse Europese natuurorganisaties in een open brief aan het Europees Parlement.

Wetenschappers%3A+GLB+heeft+natuur+in+Europa+verwoest
© VidiPhoto

De wetenschappers stellen dat het GLB in Europa leidde tot een intensivering van de landbouw en hierdoor zouden plattelandsgebieden zijn veranderd in groene woestijnen van onbewoonbare monoculturen die alleen zijn gericht op de maximale opbrengst. De maaifrequentie ging omhoog en de irrigatie werd uitgebreid.


Als voorbeeld wijzen ze naar wetenschappelijke studies waaruit blijkt dat dit beleid heeft geleid tot een catastrofale achteruitgang van vogels, zoogdieren, reptielen, amfibieën en insecten. Over de periode 1980 en 2015 constateren de wetenschappers een afname van de Europese populatie weidevogels met meer dan 55 procent. En uit een Duitse studie tussen 1989 en 2016 blijkt een daling van de insectenpopulatie met meer dan 76 procent in een aantal natuurgebieden.

Agromilieuprogramma's

De wetenschappers pleiten daarom voor hervormingen van het GLB. De huidige agromilieuprogramma's zijn volgens hen overgefinancierd en er onvoldoende op gericht om de omvang van de schade aan de biodiversiteit van landbouwgrond te dekken. De vergroeningsmaatregelen binnen het GLB zijn grotendeels niet doeltreffend voor het behoud of herstel van de biodiversiteit en worden vaak slecht gecontroleerd.


De samenwerkende wetenschappers vinden dat het voorstel van de Europese Commissie voor het GLB na 2020 geen echte hervorming oplevert. Zonder een fundamentele hervorming zal de tendens niet veranderen, vrezen zij in hun brief. Een hervorming van het GLB moet gediversifieerde landbouw opleveren met maatregelen ter ondersteuning van kleinere bedrijven die op meer duurzame wijze aan landbouw doen.

Klimaatverandering

Uit wetenschappelijk bewijs is volgens hen duidelijk af te leiden dat klimaatverandering en biodiversiteitsverlies prioriteit verdient en als hoofddoel op de Europese agenda moet staan. Het GLB moet verder deel uitmaken van die reactie in plaats van de oorzaak zijn van een grotere aantasting van het milieu, schrijven zij.

De wetenschappers zijn afkomstig van de natuurorganisaties European Ornithologists Union, European Mammal Foundation, Societas Europaea Herpetologica, Societas Europaea Lepidopterologica, Butterfly Conservation Europe en het European Bird Census Council.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer