Topjaar voor Danish Crown, ondanks corona

Danish Crown heeft nog nooit zo'n hoge omzet gedraaid als in boekjaar 2019/20. En dat terwijl de coronacrisis duidelijk effect had op de rundvlees- en varkensmarkt. De hoge omzet leidt volgens de slachterijketen tot een hoge nabetaling.

Topjaar+voor+Danish+Crown%2C+ondanks+corona
© eigen foto

De goede resultaten zijn volgens Danish Crown te danken aan een enorme export naar Azië, blijkt uit het jaarverslag. Er ging vooral veel varkensvlees naar China, dat ook werd getroffen door de Afrikaanse varkenspest.

De omzet van Danish Crown in boekjaar 2019-2020, dat loopt van 1 oktober tot en met 30 september, steeg 8 procent naar 60,8 miljard Deense kroon, omgerekend 8,1 miljard euro. De bedrijfswinst steeg 13 procent tot 2.860 miljoen kroon, terwijl de nettowinst een recordhoogte van 2.141 miljoen kroon, oftewel 287 miljoen euro, bedroeg.


Nabetaling

Van dit bedrag zal 1,6 miljard kroon worden uitgekeerd aan de eigenaren. De nabetaling voor de aanvoer van varkens bedraagt 1,35 kroon per kilo voor vleesvarkens en 1,20 kroon per kilo voor zeugen, terwijl rundveehouders een nabetaling krijgen van 1,25 kroon per kilo. Daarbij wordt nog eens 112 miljoen kronen naar de leden overgemaakt, blijkt uit het jaarverslag.

In totaal komt de nabetaling voor een varkenshouder, die jaarlijks tienduizend varkens levert, neer op ongeveer 1,3 miljoen kronen. Dat is omgerekend 174.000 euro. Wel hebben veel veehouders te kampen met slechte prijzen als gevolg van de coronacrisis.

De Danish Crown-prijs voor varkens daalde na 1 maart met 28 procent, voor zeugen met 53 procent en voor runderen met 5 procent. De prijzen voor runderen waren voor de coronacrisis al laag.


Klik voor complete jaarverslag op onderstaande pdf

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer