Danish Crown betaalt toeslagen

Slachterij Danish Crown trekt in Europa de aandacht. Het Deense vleesconcern kampt met teruglopende slachtcijfers en een onderbezetting van de slachthaken. Met forse toeslagen probeert ze die nu alsnog vol te krijgen.

Danish+Crown+betaalt+toeslagen
© Berrie Klein Swormink


Het 'probleem' is dat Deense biggen in Europa erg gewild zijn. Veel biggen worden geëxporteerd naar Duitsland en Polen en komen zodoende niet als slachtvarken op de Deense markt. In totaal gingen er in 2016 12,7 miljoen biggen de grens over. Een stijging van 9 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Door de goede vraag is de biggenprijs in Denemarken hoog. Voor een aantal mesters daar was dat aanleiding om om te schakelen naar vermeerderaar. Denemarken wordt steeds meer een biggenland, wordt weleens geroepen.

Fors minder aanvoer

Bij Danish Crown Denemarken daalde het aantal slachtingen in 2016 met 4,2 procent naar 13,7 miljoen varkens. Dit jaar zijn de tekorten nog hoger en blijven de slachtcijfers zelfs tot 10 procent achter. Slachterijen merken de negatieve gevolgen van het succes van de Deense varkenshouderij: topkwaliteit biggen en vleesvarkens.

Volgens Danish Crown CEO, Jais Valeur, produceert Denemarken veel biggen, alleen profiteren Deense slachterijen daar nauwelijks van. Ook wanneer biggen in eigen land vleesvarkens worden, is het voor Deense slachterijen geen garantie dat zij deze varkens slachten. Slachterijen in Duitsland liggen namelijk op de loer en kopen veelvuldig in Denemarken. Zeker omdat de Duitse zeugenstapel de afgelopen jaren flink is gekrompen.

Zwaarwegend

Om Deense varkens in eigen land te houden, beloont Danish Crown bestaande leveranciers met een forse toeslag. In november 2016 loofde de slachterij een premie uit van omgerekend zo'n 8 cent per kilo bovenop de Europese vergelijkingsprijs. De Duitse varkensprijs is zwaarwegend in deze vergelijking. Deze premie is geldig tot 2021. Dit nieuws werd in Duitsland afkeurend ontvangen.

Blijkbaar heeft de garantieprijs in de eerste maanden van 2017 niet het gewenste effect gegeven. Danish Crown kondigde begin mei namelijk nieuwe maatregelen af. Ook nieuwe leveranciers worden nu beloond met een toeslag van 4 cent per kilo bovenop de Europese vergelijkingsprijs. Deze premie staat voor minimaal één jaar vast. Als extraatje krijgen varkenshouders gratis advies.

Danish Crown heeft hoge verwachtingen van het stimuleringspakket, dat vooral moet leiden tot een win-winsituatie voor slachterij en mester.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer