Ledenraad+FloraHolland+voor+handhavingsplan+milieuregistratie
Nieuws
© Thierry Schut

Ledenraad FloraHolland voor handhavingsplan milieuregistratie

Een nipte meerderheid van de ledenraad van Royal FloraHolland is voor het stapsgewijs invoeren van het handhavingsbeleid voor milieuregistratie en -certificatie.

Op 8 oktober stemde 54 procent voor dit beleid en 38 procent tegen, terwijl 8 procent zich onthield van stemming. Wel is er brede steun voor de duurzame ambitie van de veiling.

Bij vooral kleinere kwekers ligt de verplichting tot digitale milieuregistratie en -certificering gevoelig. De ledenraad heeft hier veel signalen van leden over ontvangen, zegt een woordvoerder van de veiling. Om hen tegemoet te komen, wordt een gefaseerde handhaving van deze plicht geadviseerd, op basis van omzetgrootte.


In dit voorstel start de handhaving voor de milieuregistratie bij Nederlandse kwekers met een omzet hoger dan 100.000 euro per jaar per 1 januari 2021 en voor de milieucertificering op 1 januari 2022. Voor telers met een omzet tussen de 50.000 en 100.000 euro per jaar gaat de registratiehandhaving op 1 juli 2021 in en die op certificering op 1 juli 2022.

De ingangsdatum van het handhavingsregime voor kwekers met een omzet lager dan 50.000 euro start op 1 januari 2022 en die voor de certificering op 1 januari 2023. Voor het vaststellen van de omzet is 2019 het referentiejaar.

Volgens de FloraHolland-woordvoerder geeft invoering in stappen kleinere kwekers meer tijd zich te oriënteren op de mogelijkheden voor digitale milieuregistratie en -certificering. Ook is er meer tijd om naar goedkopere, efficiëntere oplossingen te zoeken voor de zeer kleine kwekers.


Stoppersregeling

Naast de fasering in handhaving wordt een stoppersregeling voorgesteld. Dit is een ontheffing van de verplichting voor leden die aangeven te stoppen met aanvoeren per 1 janauri 2023.

Meerdere ledenraadsleden zetten vraagtekens bij de commitment van de handel. Ook werden zorgen geuit over de invulling van de randvoorwaarden en of het beleid FloraHolland niet gaat tegenwerken. In het advies aan de directie wordt benadrukt om het exacte moment van het starten met handhaven op milieucertificering mede te laten afhangen van de snelheid en mate waarin de handel zich committeert aan gecertificeerd duurzame inkoop.


Signaal naar de handel

'De stemuitslag is een belangrijk signaal naar de handel en weerspiegelt de emoties die er leven bij de leden rond deze verplichting', stelt de woordvoerder van de veiling. Het definitieve besluit van de directie valt in de week van 19 oktober.

Vorig jaar oktober is na ledenconsultatie besloten om digitale milieuregistratie en -certificering verplicht te stellen voor alle aanvoerders op de marktplaats van FloraHolland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer