OIE%3A+%27AVP+is+belangrijkste+dierziekte+van+onze+generatie%27
Nieuws
© iStock

OIE: 'AVP is belangrijkste dierziekte van onze generatie'

Geen enkel land is veilig voor Afrikaanse varkenspest (AVP). De werelddiergezondheidsorganisatie OIE noemt het 'de belangrijkste dierziekte van onze generatie'. Samen met de wereldvoedselorganisatie FAO start de OIE een initiatief om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Het aantal landen met uitbraken van Afrikaanse varkenspest blijft toenemen. 'Dit is de grootste uitbraak van dierziekten van onze generatie', zegt OIE-directeur Monique Eloit. Tijdens een vijfdaags online-evenement met experts vanuit de hele wereld werd opgeroepen om kennis en ervaringen over Afrikaanse varkenspest met elkaar te delen.

De OIE en de FAO willen op basis daarvan richtlijnen opstellen voor een gecoördineerde bestrijding van Afrikaanse varkenspest. Eliot riep landen met klem op om blijvend te investeren in veterinaire diensten en internationale normen met betrekking tot bioveiligheid en bewaking te implementeren.


In meer dan vijftig landen

Volgens de FAO en de OIE is er geen bewijs dat het virus zich vertraagd verspreidt. Afrikaanse varkenspest leidde alleen al in Azië tot het verlies van meer dan 7 miljoen varkens. In Afrika, Azië en Europa zijn meer dan vijftig landen waar het virus rondwaart.


'Ons doel is om de verspreiding van deze ziekte te voorkomen en uiteindelijk uit te roeien, gebruikmakend van de nieuwste wetenschappelijke kennis, beste praktijken en internationale normen', zegt directeur-generaal Qu Dongyu van de FAO. Hij roept alle betrokkenen op om maatregelen te nemen om verspreiding te voorkomen en het levensonderhoud van boeren veilig te stellen.

Hoewel mensen niet besmet kunnen raken met het virus, benadrukken de OIE en de FAO dat Afrikaanse varkenspest cruciaal is voor veel economieën en voor de voedselzekerheid en het levensonderhoud van miljoenen mensen. Gecoördineerde inspanningen van alle actoren in de varkensproductieketen en daarbuiten zijn vereist, aldus de OIE en de FAO.


Ontwikkeling vaccins

De FAO en de OIE dringen bij hun leden en partners aan op nationale risicoanalyse en risicobeheer, inclusief noodplanning en maatregelen voor preventie en vroege opsporing. Verder pleiten beide organisaties voor grenscontroles voor varkensvlees en intensivering van het onderzoek naar vaccins tegen Afrikaanse varkenspest.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer