Vlaamse varkenshouderij schreeuwt om hulp

De Vlaamse varkenshouderij verkeert in een diepe crisis. Daarom schreef varkenshouder Bart Vergote een open brief met daarin een noodkreet aan verschillende Belgische politici.

Vlaamse+varkenshouderij+schreeuwt+om+hulp
© Studio Van Assendelft

'De situatie is nijpend en zeer dringend', schrijft Vergote. Hij is woordvoerder van alle varkenshouders verbonden aan het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). Hij doet een dringende oproep aan de andere schakels in de varkenssector en de politiek om bij te springen in deze moeilijke periode.

De varkenshouders doen een beroep op de beleidsmakers om de sector niet aan zijn lot over te laten. 'Wij willen dat alle mogelijke lastenverlagingen voor de varkenssector worden geactiveerd. En dat de sociale bijdragen voor de lopende en volgende kwartalen worden kwijtgescholden, met behoud van rechten als pensioenopbouw.'


Lasten kwijtschelden

Ook willen de varkenshouders dat alle certificeringskosten, sanitaire bijdragen, FAVV-heffingen en andere lasten worden kwijtgescholden. En de overheid moet de varkensmarkt ondersteunen in verband met de marktverstoring door Afrikaanse varkenspest (AVP) en covid-19, zonder uitstel op Europees niveau. 'Wij roepen op om de ganse varkensketen te helpen door tijdelijke interventie op de markt.'

Alleen door gerichte tussenkomsten kan volgens het ABS wat cash worden gegenereerd op de varkensbedrijven. Het geeft de boeren ademruimte bij hun dagelijkse bezigheden.


Marktverstoring

De Vlaamse varkenshouderij staat onder druk door diverse problemen. AVP en de coronacrisis verstoren de marktwerking op een dusdanige manier, dat de varkenshouders het moeten doen met geringe opbrengsten.

'De Duitse export viel stil en de gehele varkensproductie wordt op de Europese markt serieus onder de kostprijs verkocht, met een volledige marktverstoring op Europees niveau tot gevolg. AVP en covid-19 baren de sector steeds meer zorgen', schrijft Vergote aan de Belgische politici. 'Kan de varkenssector op jullie steun rekenen?'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer