Duitse+oppositie+wil+antizwijnenhek+langs+hele+Poolse+grens
Nieuws
© Twan Wiermans

Duitse oppositie wil antizwijnenhek langs hele Poolse grens

De Duitse liberale oppositiepartij FDP pleit voor een antiwildezwijnenhek langs de hele Duits-Poolse grens. De liberalen vinden het niet genoeg dat er alleen maar een hek komt in drie Noord-Duitse deelstaten, tegenover de Poolse regio's waar veel Afrikaanse Varkenspest (AVP) voorkomt.

Ook de Europese Unie heeft er bij de Duitse autoriteiten op aangedrongen haast te maken met het hek. De FDP-fractie in de Bondsdag wil bovendien dat de centrale overheid de regie overneemt van de afzonderlijke deelstaten, als het gaat om de AVP-bestrijding.

Dat voorstel ligt in de Duitse politiek erg gevoelig. Zo vindt de FDP dat de deelstaten Brandenburg, Saksen en Vorpommern te lage hekken (van 1 meter hoog) hebben neergezet, nadat eerder Denemarken aan de grens met de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein een hek van 1,5 meter hoog had geplaatst.


De FDP betwijfelt of de lagere elektrische afrasteringen daadwerkelijk wilde zwijnen uit Polen tegenhouden of dat in het verleden hebben gedaan. Volgens woordvoerder Karlheinz Busen van de partij is de crisisbeheersing van de federale overheid, de deelstaten en de districten in de strijd tegen de dierziekte tot nu toe 'rampzalig'.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer