België wil AVP-vrij status terug

De Belgische regering heeft bij de Werelddiergezondheidorganisatie OIE een verzoek ingediend om de AVP-vrij status terug te krijgen.

Belgi%C3%AB+wil+AVP%2Dvrij+status+terug
© Twan Wiermans

België verloor deze status toen in september 2018 in de Belgische provincie Luxemburg wilde zwijnen met Afrikaanse varkenpest (AVP) werden aangetroffen. De Belgische overheid is overtuigd dat het virus niet meer aanwezig is in de populatie wilde zwijnen.

In het afgebakende gebied werd augustus 2019 nog een AVP-positief zwijn geschoten. Het kadaver dat maart dit jaar werd gevonden, was in verre staat van ontbinding en al zeker zes maanden dood.


Geen nieuwe gevallen

Dat betekent, redeneert de overheid, dat er al een jaar lang geen nieuwe gevallen zijn vastgesteld. Op basis daarvan is bij de Werelddiergezondheidorganisatie OIE de AVP-vrij status aangevraagd. Die wordt alleen toegekend als een land meer dan een jaar bewezen vrij is van Afrikaanse varkenpest. Op dit moment buigt de OIE zich over het Belgische verzoek.

De varkenshouderij in België staat sinds de vondst van het virus fors onder druk. Verschillende landen buiten de Europese Unie sloten hun grenzen voor Belgisch varkensvlees. Dat kon vanaf dat moment alleen nog op de Europese markt worden afgezet. Sinds in Duitsland ook AVP is vastgesteld, moet België op de EU-markt opboksen tegen Duits varkensvlees dat goedkoper wordt aangeboden.

Toekomstperspectief

De Belgische Boerenbond geeft aan dat de varkenshouderij bij onze zuiderburen net aan het herstellen was van de eerste klap. Die krijgt nu opnieuw te maken met kelderende prijzen voor biggen en vleesvarkens. 'Het terugkrijgen van de AVP-vrij status zou onze varkensboeren eindelijk weer wat zuurstof en toekomstperspectief bieden', stelt de Boerenbond.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 6°
  40 %
 • Woensdag
  20° / 6°
  20 %
Meer weer