Schouten zet zich in tegen oneigenlijke handelsbarrières

Landbouwminister Carola Schouten zet zich in om grenzen open te houden of te krijgen wanneer er sprake is van oneigenlijke handelsbarrières. Dat schrijft ze aan de Tweede Kamer naar aanleiding van een internationaal overleg over Afrikaanse varkenspest.

Schouten+zet+zich+in+tegen+oneigenlijke+handelsbarri%C3%A8res
© Twan Wiermans

Na de Afrikaanse varkenspestbesmetting in 2018 in België bleek dat er derde landen zijn die hun grenzen sluiten bij een besmetting bij wilde zwijnen. Zij houden zich niet aan de internationale standaarden die zijn afgesproken met de werelddiergezondheidsorganisatie OIE.

Duitsland overkomt nu hetzelfde, zoals blijkt uit de berichten over de importstop door China, constateert Schouten. 'Dat werkt mogelijk door in de Nederlandse varkenshouderij en andere lidstaten van de Europese Unie. Ik zet mij in om grenzen open te houden of te krijgen bij oneigenlijke handelsbarrières.'


Plan van aanpak

Verder gaf de minister in de brief die zij 21 oktober verstuurde aan de Tweede Kamer aan een plan van aanpak te zullen opstellen hoe Nederland zich kan voorbereiden op eventuele handelsbelemmeringen, mocht zich in Nederland een soortgelijke situatie voordoen. De kans dat Afrikaanse varkenspest via migratie van besmette wilde zwijnen naar Nederland wordt overgebracht, noemt de bewindsvrouw verwaarloosbaar.


Nederland heeft al veel acties ingezet en uitgevoerd om de kans op insleep via andere routes zo klein mogelijk te maken. Die van menselijk handelen wordt gezien als meest risicovol. Schouten hamert daarom op het blijven nemen van preventieve maatregelen.

'Ik doe een beroep op alle betrokkenen om alert te blijven en preventieve maatregelen te nemen om de kans op een introductie van Afrikaanse varkenspest in Nederland zo klein mogelijk te maken. De sectorpartijen hebben hierin hun eigen verantwoordelijkheid en nemen deze ook.'


Teller bijna op honderd

Het aantal besmettingen met Afrikaanse varkenspest liep afgelopen weekend op naar 91. De nieuwe besmettingen zijn gevonden in de twee kerngebieden Oder-Spree en Märkisch-Oderland in de Duitse deelstaat Brandenburg. Jagers geven aan dat afgelopen jaren het aantal wilde zwijnen explosief groeide. Door de zachte winters en goede voervoorziening lag de reproductiegraad volgens hen op 300 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 6°
  40 %
 • Woensdag
  20° / 6°
  20 %
Meer weer