Nu+ook+varkenspest+in+Duitse+deelstaat+Saksen
Nieuws
© De Faunabescherming

Nu ook varkenspest in Duitse deelstaat Saksen

Een op 27 oktober geschoten wild zwijn in de Duitse deelstaat Saksen blijkt besmet met Afrikaanse varkenspest. Deze zeug is het eerste geval in deze deelstaat.

De besmetting van het geschoten zwijn is op 30 oktober door de plaatselijke dierenarts vastgesteld en werd op 31 oktober bevestigd door het Friedrich Loeffler Instituut. Een big die tegelijk met dit wilde zwijn is geschoten, bleek niet besmet. De vindplaats ligt in de gemeente Krauschwitz aan de Poolse grens. Dat is ruim 70 kilometer ten zuiden van het eerste kerngebied in Neuzelle in Brandenburg.

De nieuwe vondst is opnieuw een terugslag bij de aanpak van Afrikaanse varkenspest in Duitsland na de vondst van een besmette big gisteren in een gebied in de Duitse deelstaat Brandenburg ruim buiten het eerste kerngebied. De nieuwe gevallen maken het lastiger om Duitsland op de splitsen in deelgebieden om zo vanuit varkenspestvrije gebieden toch varkensvlees naar Aziatische landen te kunnen exporteren.


Early warning

In de Duitse deelstaat Saksen werden al alle wilde zwijnen die in de grensregio met Polen zijn doodgeschoten, op Afrikaanse varkenspest onderzocht. Dit early warning systeem heeft er ook toe geleid dat dit varken is opgespoord. Hier wordt verder op ingezet. Ook wordt het wild zwijn actiever bejaagd.

Staatsminister Petra Köpping: 'Ik doe een beroep op de varkenshouders om hun inspanningen om hun varkens te blijven beschermen en te zorgen voor strikte hygiënemaatregelen.' Het ministerie van Sociale Zaken en het Dierenziektebestrijdingscentrum richten nu een crisiscentrum op.


Wilde zwijnbeheer Nederland

Komende week komt in Nederland de Taskforce groep van de Roadmap AVP bij elkaar. Onderdeel van de roadmap is beheer en reductie van wilde zwijnen.. Hiervoor heeft de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) samen met de regionale LTO's een inventarisatie per provincie gemaakt met aandachtspunten en actiepunten. Die zullen worden besproken.


Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer