Vogelgriep+waarschijnlijk+al+langer+in+Nederland
Nieuws
© Niek Stam

Vogelgriep waarschijnlijk al langer in Nederland

De uitbraak van vogelgriep op een pluimveehouderij in Altforst baart voorzitter Eric Hubers van de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP zorgen. Ten eerste omdat het een ouderdierenbedrijf betreft. Ten tweede omdat vogelgriep waarschijnlijk al langer in Nederland is.

Op 23 oktober werd een ophokplicht ingesteld na de vondst van vogelgriep bij wilde zwanen. Op 28 oktober bleek een bedrijf met 35.700 ouderdieren in Altforst besmet. Gezien de incubatietijd, die bij kippen drie tot veertien dagen kan zijn, geeft dat aan dat de besmetting van dit bedrijf mogelijk al heeft plaatsgevonden voordat de besmette zwanen zijn gevonden.

Dat de besmetting bij een ouderdierenbedrijf plaatsvindt, is voor Hubers reden om een vraag te zetten bij de gedachte dat vrije uitloop het grootste risico vormt. Tijdens de vogelgriepuitbraak in 2016 werd er ook een ouderdierenbedrijf in Boven-Leeuwen getroffen.


'Alftorst en Boven-Leeuwen liggen in waterrijke gebieden. Daar zijn veel watervogels die het virus kunnen verspreiden. We denken nu steeds meer dat het virus via de lucht via kleine mestdeeltjes via de luchtinlaat naar binnen komt.'


Verrast door uitbraak

Onderzoekers van Wageningen Bioveterinary Research in Lelystad zijn verrast door de uitbraak. 'Landen die ten oosten van Nederland op de trekroute liggen en dus eerder vogels krijgen, hebben nog geen besmettingen gerapporteerd', aldus een woordvoerder. In een risicorapport van september schatte het onderzoeksinstituut de kans op insleping van het hoogpathogene vogelgriepvirus nog in als laag.

Inmiddels zijn de verwachtingen bijgesteld. In de nieuwste rapport wordt het risico voor de Nederlandse commerciële pluimveehouderij om besmet te raken, ingeschaald als hoog. 'Het aantal trekvogels zal verder toenemen in de komende maanden. Deze kunnen HPAI (hoogpathogene aviaire influenza) meebrengen en het virus kan zich vermenigvuldigen omdat er meer gastheren zijn.'


Early warning

Voor pluimveehouders is het van belang om bij iedere verdenking in contact te treden met de dierenarts en indien nodig een monster op te sturen naar GD. Hubers: 'Bij deze early warning zit een bedrijf niet direct op slot, maar kunnen we als sector wel goed de vinger aan de pols houden en verdere verspreiding zoveel mogelijk voorkomen.'

Als het bij deze ene uitbraak in Alforst blijft, dan hoeft de vervoersbeperking niet langer dan dertig dagen te duren. Wel zijn er maatregelen nodig voor de bedrijven in het gebied. Naast 34 pluimveedrijven liggen broederij Het Anker en pakstations van Interovo en Van Zetten in deze zone.


Overleg met ministerie

Hubers is in overleg met het ministerie van LNV om, zodra het kan, maatregelen te treffen, zodat de bedrijven met strikte beperkingen via een corridor wel eendagskuikens en eieren kunnen leveren.


Klik voor complete risicoanalyse op onderstaande pdf

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer