Europese+waakhond+waarschuwt+voor+vogelgriep
Nieuws
© Niek Stam

Europese waakhond waarschuwt voor vogelgriep

De European Food Safety Authority roept landen op waakzaam te zijn voor de vogelgriep. Die waarschuwing volgt op uitbraken van hoogpathogene aviaire influenza (HPAI) onder wilde en gedomesticeerde vogels de afgelopen maanden in het westen van Rusland en Kazachstan.

Deze regio is een bekende herfsttrekroute voor wilde watervogels die naar Europa trekken. De landen daar worden aangespoord om de bioveiligheidsmaatregelen te versterken om uitbraken van hoogpathogene vogelgriep dit jaar te voorkomen.

Volgens de European Food Safety Authority (EFSA) zijn Noord- en Oost-Europa waarschijnlijk het meest kwetsbaar voor nieuwe uitbraken. Toen hoogpathogene vogelgriep in hetzelfde gebied werd vastgesteld in de zomers van 2005 en 2016 volgden epidemieën in Noord- en Oost-Europa.Als dit patroon zich dit jaar weer voordoet, zal de ziekte zich waarschijnlijk in de herfst en winter manifesteren in deze gebieden. Daarna is verdere verspreiding in Zuid- en West-Europa ook mogelijk.


Update

De waarschuwing staat in de laatste update over vogelgriep in Europa en daarbuiten door EFSA. Het rapport is opgesteld door EFSA, het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) en het referentielaboratorium van de Europese Unie voor aviaire influenza. De waarnemingen van mei tot en met augustus 2020 zijn hierin verwerkt.

Er geldt een advies om dode of zieke vogels direct te testen. Daarnaast kunnen pluimveebedrijven in Europa extra bioveiligheidsmaatregelen nemen. Verspreiding van het virus zal vermoedelijk versneld gebeuren door plotselinge en aanhoudende daling van de temperatuur in Centraal-Rusland en Kazachstan. In eerdere jaren bleek dat de vogeltrek dan echt op gang komt.


Nederland

Waarschijnlijk volgende week komt Wageningen Bioveterinary Research met een update voor de Nederlandse situatie. Dit onderzoekscentrum komt regelmatig met een risico-inventarisatie in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer