Ophokplicht pluimvee na vogelgriep zwanen

Landbouwminister Carola Schouten stelt voor heel Nederland een ophokplicht in voor alle commercieel gehouden pluimvee. Deze gaat vrijdagochtend om 0.00 uur in. De maatregel gaat gelden nu in provincie Utrecht bij twee knobbelzwanen hoogpathogene vogelgriep is vastgesteld van het serotype H5N8.

Ophokplicht+pluimvee+na+vogelgriep+zwanen
© Niek Stam

De minister heeft de deskundigengroep dierziekten gevraagd de vondsten in Kockengen te beoordelen. Die specialisten concluderen dat het virus van de besmette knobbelzwanen hoogstwaarschijnlijk uit Rusland afkomstig is en met trekvogels naar Nederland is gekomen.In Rusland zijn de afgelopen maanden veel meldingen van hoogpathogene vogelgriep gedaan. Veel watervogelsoorten leven in deze tijd van het jaar in groepen. Onder deze omstandigheden kan een virus als deze vogelgriepvariant zich relatief gemakkelijk verspreiden onder wilde watervogels.

Risico hoog

De deskundigengroep schat in dat het risico op de introductie van vogelgriep op een pluimveebedrijf nu hoog is. Daarom heeft Schouten een landelijke ophokplicht ingesteld voor commercieel gehouden pluimvee. Dat moet voorkomen dat pluimveehouderijen in Nederland besmet raken door virus uit wilde vogels.

Pluimveebedrijven met een uitloop hebben namelijk een grotere kans om vogelgriep in te slepen. Daarnaast moeten eendenhouderijen hun opgeslagen strooisel afschermen voor wilde vogels.

Wilde vogels melden

Inmiddels wordt ook een dode smient in dezelfde omgeving van Kockengen getest op vogelgriep. Nader onderzoek moet nog aantonen of dit ook de hoogpathogene H5N8-variant is of dat het een ander serotype betreft. Het ministerie van LNV roept op om vondsten van dode wilde vogels te melden bij het landelijk meldpunt dierziekten. Dat kan via telefoonnummer (045) 546 31 88.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer