Vogelgriep bij pluimveebedrijf in Altforst

Op een pluimveehouderij met zo'n 35.700 vleeskuikenouderdieren in het Gelderse Altforst is vogelgriep vastgesteld. Het gaat om de hoogpathogene variant H5.

Vogelgriep+bij+pluimveebedrijf+in+Altforst
© Nieuwe Oogst

In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf liggen geen andere bedrijven. In het gebied van 3 kilometer liggen negen andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen daarnaast nog 25 andere pluimveebedrijven.Voor de bedrijven in de 10 kilometerzone heeft landbouwminister Carola Schouten per direct een vervoersverbod ingesteld. Dat heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.


Ophokplicht

Alle huidige landelijke maatregelen, zoals de ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee, blijven onverkort van kracht. In aanvulling daarop zijn dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen. Dat moet voorkomen dat deze dieren in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen.


De ophokplicht is sinds vrijdag 23 oktober van kracht. Schouten stelde die in na het vinden van twee knobbelzwanen in het Utrechtse Kockengen met het hoogpathogene H5N8-vogelgriepvirus. Het virus is hoogstwaarschijnlijk uit Rusland afkomstig en met trekvogels naar Nederland gekomen.


Klik voor kaart 3 en 10 kilometergebied op onderstaande pdf's

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 13°
  30 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer