Risico+op+vogelgriep+laag+ingeschat
Nieuws
© VIDIPHOTO

Risico op vogelgriep laag ingeschat

Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) acht de risico op introductie van de hoogpathogene vogelgriep H5N8 in Nederland nog niet erg groot.

In haar risicoanalyse stelt WBVR dat de uitbraken van vogelgriep op dit moment in Rusland en Kazachstan niet grenzen aan de broedgebieden van wilde trekvogels in Siberië. Ook werd in de broedgebieden aan de start van de najaarstrek geen vogelgriepvirus vastgesteld en zijn er geen aanwijzingen voor massale vogelsterfte.


Op basis hiervan schat de onderzoeksinstelling de kans op introductie van de hoogpathogene vogelgriep op 5 tot 15 procent. Dit schrijft sectororganisatie Avined vandaag in een update over vogelgriep.

Avined concludeert dat het ondanks het lage risico belangrijk blijft om alert te zijn. De vogelgriepsituatie kan snel veranderen, waarschuwt de organisatie.


Goed monitoren

Eerder al adviseerden EFSA (European Food Safety Authority) en ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) om goed te blijven monitoren op H5N8. Vanwege de situatie in Rusland wijzen de Europese autoriteiten bovendien op het belang van extra aandacht voor de bedrijfshygiëne op de pluimveebedrijven.

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer