NMV stapt uit Landbouw Collectief Groningen

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) is dinsdag 27 oktober uit het Landbouw Collectief Groningen gestapt uit onvrede over de stikstofaanpak van de provincie Groningen.

NMV+stapt+uit+Landbouw+Collectief+Groningen
© Tienke Wouda

Het openstellen van het extern salderen, waarover provincie Groningen naar verwachting eind deze maand besluit, wordt een 'nagel aan de doodskist van de veehouderijsector' in Groningen, stelt NMV.

Uit de Groninger Aanpak Stikstof wordt duidelijk dat de provincie alvast begint te kijken hoe zij extern salderen kan openstellen, geeft NMV aan. 'En nota bene voordat de vergunningen volledig op orde zijn gebracht door Den Haag en een goed functionerend registratiesysteem stikstof in werking is.'


Eisenpakket genegeerd

De sector verliest hierdoor volgens de vakbond het zicht en de controle op de stikstofproblematiek in de provincie. 'Ons eisenpakket wordt door de provincie genegeerd en dat is onacceptabel', schrijven NMV-bestuurders Ate Kuipers en Harm Wiegersma in een persverklaring.


Woordvoerder van de georganiseerde Landbouw Groningen Wietse Duursma betreurt het vertrek van NMV uit het collectief. 'Het is heel jammer dat dit is gebeurd. We denken gezamenlijk verder te komen, maar respecteren ook dat ieder vanuit zijn eigen wijze handelt.'


Keihard blijven werken

De partijen in het collectief hebben besloten om samen keihard te blijven werken voor de situatie van de boeren in Groningen. 'In ieder geval totdat de provincie een besluit heeft genomen over de Groninger Aanpak Stikstof', geven ze aan.

In het collectief zijn nu nog LTO Noord, GrAJK, NAV, FDF, NVP, POV, Gronings Particulier Grondbezit, Agractie, Trekkerclub Westerwolde, Trekkerclub Niezijl en Trekkerclub Bedum vertegenwoordigd.


Met de trekker naar provinciehuis

De Statencommissie debatteert op woensdag 28 oktober over de Groninger Aanpak Stikstof. Vier boeren op trekkers trokken woensdagochtend naar het provinciehuis in de stad Groningen, geeft Dagblad van het Noorden aan. Zij werden tegengehouden door de politie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer