Groningen+gaat+niet+handhaven+op+PAS%2Dmelders
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Groningen gaat niet handhaven op PAS-melders

Provincie Groningen gaat niet handhaven op de PAS-melders nadat het provinciebestuur het extern salderen heeft opengesteld. Dit zegde gedeputeerde Henk Staghouwer van de ChristenUnie toe in de commissievergadering over de Groninger Aanpak Stikstof. 'Dat moet een geruststelling zijn voor bedrijven die nu geen passende vergunning hebben.'

Oppositiepartijen hadden op een debat over de Groninger Aanpak Stikstof aangedrongen, omdat zij vinden dat Groningen het extern salderen te snel wil openstellen. Volgens deze partijen moeten de Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders eerst worden gelegaliseerd en moet er een goed stikstofregistratiesysteem worden opgetuigd. De fracties willen hiermee bewerkstelligen dat de provincie grip houdt op de stikstofhandel.

Groningen wil extern salderen snel mogelijk maken volgens het 'hand aan de kraanprincipe', stelt gedeputeerde Staghouwer. 'De industrie kan nu alleen intern salderen. We willen niet alleen maar de agrarische sector ruimte geven, maar ook de industrie dienen. Zij heeft een geweldige opgave in verduurzaming. Moet je je daardoor laten leiden? Nee, we moeten een balans aanbrengen.'


Friesland wacht op stikstofwet

Verschillende partijen vroegen Staghouwer provincie Fryslân te volgen, die naar verwachting 15 december besluit over extern salderen. Deze buurprovincie wil wachten op de behandeling van de stikstofwet in de Tweede Kamer voordat zij besluit over extern salderen. De Groningse gedeputeerde is dit niet van plan. 'Ik wil niet wachten op een discussie in de Kamer over de stikstofwet. Die zal geen grote zaken veranderen voor de provincie Groningen.'

De 223 PAS-melders zijn voor de provincie een grote zorg die voortdurend op de agenda staat in het overleg van de agrarische sector, gaf Staghouwer aan. 'Daar moet een oplossing voor komen.' De minister is in eerste instantie verantwoordelijk voor het oplossen van de meldersproblematiek. 'Daar heeft ze tijd voor nodig.'


CDA-Statenlid Jesper Bergsma vroeg de gedeputeerde naar oplossingen voor legalisatie vanuit de noordelijke provincies. Hierop reageerde Staghouwer voorzichtig. 'We zijn aan het kijken hoe we misschien antwoord kunnen geven op deze problematiek. Dat heb ik nog niet scherp.'

Het moet juridisch houdbaar zijn. Dat is volgens de Groningse gedeputeerde ook het probleem. 'Wij kunnen allerlei ideeën hebben, maar het moet een juridisch houdbare situatie zijn. Dat betekent natuurherstel voorop en dan economische ruimte weggeven. Andersom gaat gewoon niet.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer