VVD vraagt naar vergoedingen schade mestkelders Groningen

Wanneer komt het Instituut Mijnbouwschade Groningen met beleid over vergoedingen van aardbevingsschade bij agrarische bedrijven in Groningen? Dit willen Tweede Kamerleden Aukje de Vries en Helma Lodders van de VVD weten van ministers Kajsa Ollongren (BZK), Eric Wiebes (EZK) en Carola Schouten (LNV).

VVD+vraagt+naar+vergoedingen+schade+mestkelders+Groningen
© Geert Job Sevink

Aanleiding voor de schriftelijke vragen is de berichtgeving 'Vergoeding lekke mestkelders 'lachertje'' in Veldpost over het advies over schade aan mestkelders door aardbevingen. Volgens dat bericht wordt geadviseerd om bij schade aan mestkelders door aardbevingen niet de daadwerkelijke, maar de economische schade te vergoeden. De VVD'ers vragen de ministers of dit klopt en in hoeverre zij dit redelijk en rechtvaardig vinden. En wat zij verstaan onder een ruimhartige vergoeding.

Bovendien willen Lodders en De Vries weten hoe de leden van het adviespanel zijn geselecteerd. En in hoeverre er overleg heeft plaatsgevonden met onder andere de agrarisch ondernemers, de Agrarische Tafel en LTO Noord.

Ook zijn de liberalen benieuwd hoeveel boeren in Groningen te maken hebben met schade door aardbevingen, voor hoeveel ondernemers er inmiddels een oplossing is en voor hoeveel nog niet.

Pachthoeves Flevoland

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft in de jaren negentig mestkelders van pachthoeves in Zuid-Flevoland hersteld, geven Lodders en De Vries aan. Het tweetal vraagt om een overzicht van de kosten van tien pachthoeves waar herstel heeft plaatsgevonden. Ook willen de politici graag inzicht in de gemiddelde kosten die het Rijksvastgoedbedrijf destijds heeft uitgegeven per hoeve.

De Groningse Statenfractie van de ChristenUnie zette vraagtekens bij een advies van het Panel Mestkelders aan het Instituut Mijnbouwschade Groningen over lekkende mestkelders. De Agrotafel verwacht aan het einde van dit jaar met een reactie te komen op het advies over schade aan mestkelders in het mijnbouwgebied.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer