Smartengeld+voor+elke+Groninger+met+aardbevingsschade
Nieuws
© Pixabay.com

Smartengeld voor elke Groninger met aardbevingsschade

Elke Groninger die immateriële schade heeft geleden door de aardbevingen als gevolg van de gaswinning kan een aanvraag indienen voor smartengeld.

Een commissie van juridische experts heeft een advies opgesteld over een geschikte vergoedingensystematiek. Dat gebeurde op verzoek van minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.

Het onafhankelijke Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) besluit nu hoe zij dit advies overneemt en uitwerkt. Dat moet voor de zomer duidelijk zijn. Het IMG is de opvolger van de huidige Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen.

Snel en zorgvuldig

Afhandeling van de schademeldingen moet snel en tegelijk zorgvuldig gebeuren, geeft Wiebes aan. 'Het kabinet is zich ervan bewust dat het vergoeden van schade het leed van de bevingen niet geheel kan wegnemen.'

Ook een financiële vergoeding, zoals smartengeld en vergoeding van waardedaling van huizen in het aardbevingsgebied, draagt daar volgens hem maar deels aan bij. 'Duidelijk is dat Groningers vooral helderheid en snelheid willen over versterking van hun huizen en afhandeling van schade. Daar zet ik mij met de rest van het kabinet en met de regio maximaal voor in.'

Weer

 • Dinsdag
  9° / -2°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer