Verbod+op+slacht+hoogdrachtige+dieren
Nieuws
© NieuweOogst

Verbod op slacht hoogdrachtige dieren

Minister Carola Schouten van LNV komt met een verbod op de slacht van hoogdrachtige zeugen en runderen. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Dit besluit wordt pas van kracht nadat nader onderzoek is uitgevoerd.

Deze dieren mogen dan niet meer worden geslacht in het laatste derde deel van de dracht. Volgens de landbouwminister kan niet worden uitgesloten dat een foetus pijn, stress of ongemak ervaart als het moederdier in dit deel van de dracht wordt geslacht.

Een uitzondering wordt gemaakt voor dieren die een ongeval hebben gehad (noodslacht) en voor dieren die zijn besmet met een dierziekte die ernstige gevolgen kan hebben voor de dier- of volksgezondheid.

Er is al een internetconsultatie geweest voor de ontwerpmaatregel, waarbij belanghebbenden konden reageren.


Te weinig kennis

Bij het opstellen van de regeling is ook de NVWA betrokken, om te kijken of het verbod handhaafbaar is. Het blijkt in de praktijk lastig te zijn om vast te stellen hoe lang een dier drachtig is. Daar is bij de controleurs te weinig kennis over en er zijn onvoldoende praktisch toepasbare parameters om dit vast te stellen.

Schouten erkent dit en er loopt op dit moment onderzoek om dit in kaart te brengen. Pas als dit onderzoek is uitgevoerd en er voldoende basis is voor toezichthouders om hierop te controleren, wordt het besluit van kracht.

Weer

 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer