Duitse+varkenshouders+vragen+verruiming+slachtcapaciteit
Nieuws
© Twan Wiermans

Duitse varkenshouders vragen verruiming slachtcapaciteit

Steeds meer varkenshouders in Duitsland komen in de problemen, omdat zij hun slachtrijpe varkens niet kwijt kunnen. De Duitse koepel van varkenshouders (ISN) pleit voor verruiming van de slachtcapaciteit.

ISN geeft aan dat er op dit moment 400.000 slachtvarkens boven de markt hangen. In Duitsland komt dat overeen met ongeveer een halve week slachten. Wekelijks komen daar tussen de 70.000 en 90.000 varkens bij. Wijzigt de situatie niet, dan loopt dat aantal op tot een miljoen met kerst, meldt ISN.

De problemen met corona onder het personeel zijn het grootst bij de Tönnies-vestigingen in Rheda en Sögel en bij de Vion-vestiging in Emstek. 'Als alleen al de capaciteit op deze drie locaties zou kunnen worden benut, dan worden wekelijks 120.000 varkens meer geslacht en versneden', geeft de varkenshouderskoepel aan. Andere slachterijen werken door de coronarestricties op 95 procent van hun capaciteit.

Om de problemen op te lossen, moet er meer gebeuren dan afzien van levende invoer uit Nederland, België en Denemarken. 'Dat brengt beperkt verlichting', geeft ISN aan. De organisatie pleit voor het creëren van extra slachtcapaciteit door middel van meerploegendienst en werken op zon- en feestdagen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer