NVWA treedt harder op bij misbruik middelen in sierteelt

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) treedt harder op tegen telers van snijbloemen, potplanten, vaste planten of boomkwekerijgewassen onder glas als zij zich niet houden aan de regels voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

NVWA+treedt+harder+op+bij+misbruik+middelen+in+sierteelt
© Koen van Wijk

De autoriteit richt daarbij haar pijlen vooral op de groep telers die zich bij herhaling niet aan de regels houdt. 'Zij riskeren hogere boetes, dwangsommen en strafrechtelijke maatregelen als zij de regels niet beter gaan naleven', laat de NVWA weten.

Uit inspecties van de NVWA blijkt dat ruim 60 procent van de glastuinders die sierteeltproducten op de markt brengen zich goed aan de regels houdt. Maar er is ook een notoire groep die de fout ingaat. Bij het merendeel van deze overtreders gaat het om het gebruik van niet-toegelaten middelen.


De NVWA voert sinds 2013 bijna jaarlijks steekproefsgewijs controles uit in de sierteelt. In 2019 zijn 52 telers van snijbloemen onder glas en 67 bedrijven met planten in de kas onder de loep genomen. Een kwart van de telers die in voorgaande jaren zijn beboet voor het gebruik van niet-toegelaten middelen, ging in 2019 opnieuw in de fout met middelen die in Nederland en de Europese Unie niet zijn toegestaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer