NVWA+treedt+strenger+op+bij+gewasbescherming
Nieuws
© Han Reindsen

NVWA treedt strenger op bij gewasbescherming

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat strenger optreden tegen overtredingen bij de verkoop en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en biociden.

Volgens de autoriteit worden, afhankelijk van de ernst van de overtreding en het risico voor mens, dier en milieu, overtredingen zwaarder ingeschaald. Ook komen maatregelen sneller in beeld en kunnen veelplegers onder verscherpt toezicht worden geplaatst. 'Daarnaast kunnen bestuurlijke boetes bij meerdere overtredingen door stapeling oplopen en wordt strenger opgetreden bij herhaalde overtredingen binnen een periode van drie jaar', meldt de NVWA.

Het verscherpte toezicht van de NVWA gaat op 17 augustus in werking en is het gevolg van een aangepast interventiebeleid. In gevallen waar meerdere wettelijke voorschriften worden overtreden, zoals het zonder bewijs van vakbekwaamheid toepassen van een niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddel met een niet gekeurde veldspuit, worden deze overtredingen bij het geven van een boete gestapeld. 'Per overtreder en per inspectiemoment worden maximaal vijf overtredingen gestapeld. Het totale boetebedrag kan hiermee aanzienlijk oplopen', aldus de NVWA.

Regels voor overtredingen samengevoegd

In het nieuwe interventiebeleid zijn de regels voor overtredingen bij gewasbeschermingsmiddelen en biociden samengevoegd. Daarnaast zijn de interventieregels voor biociden in lijn gebracht met die van gewasbeschermingsmiddelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer