NVWA pakt inspecties fosfaatrechten op

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert sinds 1 juli inspecties uit in het kader van het fosfaatrechtenstelsel. Die controles zijn gericht op bedrijven die in 2018 en 2019 op papier meer koeien hadden dan de bijbehorende fosfaatrechten.

NVWA+pakt+inspecties+fosfaatrechten+op
© Vidiphoto

Volgens een NVWA-woordvoerder is vanwege de coronamaatregelen niet eerder begonnen met deze inspecties. Het is niet bekend hoeveel van deze bezoeken er dit jaar daadwerkelijk worden uitgevoerd. De controles vinden volgens de woordvoerder plaats bij bedrijven die vermoedelijk in overtreding zijn ten aanzien van het fosfaatrecht.

Bij advocaat Charles van Mierlo van GVK Advocaten heeft zich een aantal melkveehouders gemeld na een bezoek van NVWA-inspecteurs. 'De NVWA en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) kunnen op basis van de mestboekhouding en de Gecombineerde opgave zien hoeveel koeien een ondernemer heeft. Ze weten vooraf al hoe zaken ervoor staan.'


Uitspraken CBb

Van Mierlo verwacht dat er ook wordt gekeken naar de uitspraken van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Volgens hem zitten sommigen van deze ondernemers in een lastig parket. Ze hebben pas gebouwd en de financiering is gebaseerd op een volle stal.

'Dan kan de ondernemer er wel voor kiezen om de stal half vol te zetten, maar dan trekt de bank de financiering in. Dat kan zomaar einde bedrijf betekenen. Je staat dus voor een enorm dilemma.'


Proces-verbaal

Onduidelijk is wat de consequenties zijn van de overtreding. Volgens de NVWA-woordvoerder maakt de NVWA een proces-verbaal op. Dat handelt het Openbaar Ministerie af.

Van Mierlo weet nog niet hoe hoog de boetes zijn. 'Waarschijnlijk zijn volgend jaar de eerste zittingen.' Hij verwacht dat er naast de boete door justitie het voordeel wordt ontnomen.

'Stel dat een ondernemer voor 1.000 kilo fosfaat te veel melkvee had, dan moet voor dit aantal kilo's worden betaald, bijvoorbeeld in de vorm van leasekosten. Hierdoor wordt het voordeel ten opzichte van ondernemers die zich wel aan de regels houden, tenietgedaan.'


Uitstel

Mochten inspecteurs op het erf komen, dan pleit de advocaat vooral om te zorgen voor uitstel. 'Pas op wat je bij het eerste controlebezoek zegt. Daar kun je later spijt van krijgen. Gebruikmaken van het recht om te zwijgen heeft meestal ook geen voordeel', zegt hij. 'Probeer tijd te winnen door een afspraak te maken op het NVWA-kantoor. Dan kun je het gesprek goed voorbereiden, eventueel met een advocaat.'


Klik voor tips hoe om te gaan met de NVWA-inspectie op onderstaande pdf

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer