NVWA+waarschuwt+voor+ongewenst+zaad+uit+Azi%C3%AB
Nieuws
© Nieuwe Oogst

NVWA waarschuwt voor ongewenst zaad uit Azië

Mensen die per post ongevraagd pakketjes zaaizaad ontvangen uit China of andere Aziatische landen, krijgen het advies die weg te gooien. Dat raadt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aan.

De NVWA waarschuwt ervoor om de toegestuurde zaden niet in de grond te stoppen uit vrees voor de verspreiding van plantenziekten of de introductie van invasieve plantensoorten. Vanuit verschillende Europese landen, zoals België en Duitsland, maar ook in de Verenigde Staten en Canada komen duizenden meldingen binnen van ongevraagd toegestuurd zaaizaad, meldt de NOS.

In Nederland is nog geen concreet geval bekend. Wel voert de NVWA samen met de Douane controles uit op Schiphol om eventueel verdachte zendingen te onderscheppen. Het is volgens de NOS nog onduidelijk waarom de zaden worden verstuurd.


Positieve beoordeling

De NVWA veronderstelt dat de pakketjes afkomstig zijn van buitenlandse webshops die hun producten willen aanprijzen of van de ontvanger een positieve beoordeling willen krijgen op hun website.

De NVWA vraagt mensen om ongewenste zendingen van zaaizaad te melden. Het advies is om eventueel ontvangen pakketjes goed verpakt weg te gooien bij het restafval. De zaden komen dan uiteindelijk in de verbrandingsoven terecht en worden daarmee onschadelijk gemaakt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer