Schouten: 'NVWA niet nalatig in coronasituatie'

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het ministerie van LNV hebben geen steken laten vallen in het beleid om toezichthouders en officiële assistenten te beschermen tegen het coronavirus. Dat stelt minister Carola Schouten van LNV in antwoord op schriftelijke Kamervragen van Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren).

Schouten%3A+%27NVWA+niet+nalatig+in+coronasituatie%27
© Twan Wiermans

Ouwehand stelde deze vragen naar aanleiding van een uitzending van Nieuwsuur. Daarin werd aangegeven dat toezichthoudende dierenartsen al vanaf het begin van de corona-uitbraak tevergeefs bij de NVWA aan de bel hebben getrokken. Ze waren met onvoldoende beschermingsmiddelen aanwezig op plekken waar zieke mensen aan het werk zijn. Volgens Ouwehand voelen de dierenartsen zich in de steek gelaten door de NVWA.

Volgens Schouten heeft de NVWA meermaals schriftelijk aan de slachthuizen kenbaar gemaakt wat er nodig is voor een veilige werkomgeving voor de toezichthouders en de officiële assistenten van Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector. Ook heeft het management van de NVWA instructies gemaakt voor de werknemers over welke maatregelen zij zelf moeten nemen. Ook zijn de werkinstructies gewijzigd en is beleid gemaakt voor het handelen in onveilige situaties.


Mond- en neuskapjes

Verder is na intern onderzoek besloten dat alle dierenartsen die werkzaam zijn bij slachthuizen vanaf 11 mei beschikking hebben over mond- en neuskapjes. En in situaties waarbij de persoonlijke afstand minder is dan 1,5 meter zijn ruimzichtbrillen ingezet, zo stelt de minister.

Daar waar niet conform de RIVM-richtlijnen kan worden gewerkt, heeft de NVWA de mogelijkheid het slachtproces per direct te stoppen. Dit heeft geleid tot de tijdelijke sluiting van vier slachthuizen, ondanks dat ze in een aantal gevallen herhaaldelijk is gevraagd strengere maatregelen te nemen om aan de richtlijnen voor toezichthouders en officiële assistenten te voldoen.

De minister benadrukt verder dat de NVWA niet gaat over de naleving van de RIVM-richtlijnen voor de medewerkers van de slachthuizen. 'Daar gaan de slachthuizen zelf over, met de inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid als toezichthouder.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer