Groningen+stelt+besluit+over+extern+salderen+uit
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Groningen stelt besluit over extern salderen uit

Provincie Groningen stelt het openstellen van het extern salderen uit. Oppositiepartijen Groninger Belang, Forum voor Democratie, Partij voor het Noorden, 50Plus, PVV en Partij voor de Dieren eisen meer duidelijkheid over de gevolgen van extern salderen, onder andere na een gesprek met het Landbouw Collectief Groningen.

Het college van Gedeputeerde Staten was van plan om deze week te besluiten over het openstellen van extern salderen en het verleasen van stikstofruimte. Dat besluit wordt nu in ieder geval met twee weken opgeschort.

Fractievoorzitter Bram Schmaal van oppositiepartij Groninger Belang is een van de politici die aan de bel trokken. 'Het college zegt steeds dat het wel meevalt met de stikstofproblematiek in Groningen. Dat is wat betreft het aantal Natura 2000-gebieden wel zo. Groningen telt een stikstofgevoelig Natura 2000-gebied. Maar het aantal bedrijven dat nu geen vergunning heeft, heeft wel een probleem', stelt hij.


Grip op stikstofhandel

'Minister Carola Schouten roept dapper dat daar een oplossing voor deze groep komt', gaat Schmaal verder. 'Maar wij willen concreet weten hoe de provincie en het Rijk omgaan met PAS-melders, wat voor gevolgen het heeft voor hen. Heeft de provincie risico's ingecalculeerd? Even puur hypothetisch, als een partij met de diepste zakken de helft van de boeren in Groningen uitkoopt, wat voor gevolgen heeft dat voor de ruimtelijke ordening en de economie? Wat gebeurt er met de gronden? Wij willen dat de provincie grip houdt op de stikstofhandel. Een analyse, waarin wij in een motie om vroegen, hebben wij nog steeds niet.'


Landbouwgedeputeerde Henk Staghouwer (ChristenUnie) zegt in een reactie een 'ordentelijke discussie te willen voeren over de Groninger Aanpak Stikstof ' naar aanleiding van de onrust die is ontstaan. 'De Staten hebben daartoe verzocht. Morgen houden we een technische sessie. Eind oktober zal de Statencommissie gaan debatteren.' Volgens Staghouwer wordt er breder over stikstof gesproken dan alleen het extern salderen. 'Dat is maar klein.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer