LTO: 'Bouw zelfstandigenaftrek niet versneld af'

LTO Nederland roept de Tweede Kamer op om af te zien van een verdere versobering van de zelfstandigenaftrek. De Tweede Kamer behandelt 26 oktober het belastingplan voor 2021. Daarin wordt ook het versnellen van de aangekondigde afbouw van de zelfstandigenaftrek besproken.

LTO%3A+%27Bouw+zelfstandigenaftrek+niet+versneld+af%27
© Twan Wiermans

Het kabinet heeft in belastingplan 2021 voorgesteld om de afbouw van de zelfstandigenaftrek te versnellen. Het kabinet wil met deze versnelde afbouw de fiscale verschillen tussen werknemers en zzp'ers op de arbeidsmarkt verkleinen.

Ook de adviezen van commissie-Borstlap motiveren het kabinet. Die commissie adviseerde om een samenhangend pakket aan maatregelen te nemen en alle maatregelen in samenhang te bezien.


Versobering

Veel zelfstandigen in de land- en tuinbouwsector worden geraakt door versobering van de zelfstandigenaftrek. LTO Nederland vindt dat ondernemers in de land- en tuinbouw hier niet mee moeten worden belast.

LTO roept daarom op om de zelfstandigenaftrek te handhaven waarvoor deze is bedoeld: ondernemers in staat stellen om te reserveren voor investeringen in groei en ontwikkeling van de onderneming en daarmee van de werkgelegenheid.


Oneerlijk en onnodig

Zelfstandige agrarische ondernemers zijn dagelijks bezig met het ontwikkelen van en investeren in hun bedrijf, betoogt LTO. Zij concurreren niet met werknemers op de arbeidsmarkt. Hun ondernemerschap en investeringsbereidheid zorgt er volgens LTO voor dat bedrijven kunnen groeien en juist personeel nodig hebben.

Dat geldt ook in de keten van toeleveranciers en afnemers. Hiervoor is de zelfstandigenaftrek van groot belang en doelgericht. Meer dan 35.000 zelfstandige agrarische ondernemers produceren voor eigen risico voedsel, bloemen en planten of bieden natuur- en recreatieve diensten aan. Een groot deel van deze ondernemers zijn zelfstandigen zonder personeel.


Oneerlijk en onnodig

Die ondernemers zijn geen zzp'ers die concurreren met andere werknemers op de arbeidsmarkt. Deze groep wordt geraakt door de maatregel om de zelfstandigenaftrek te versoberen, zegt LTO. De organisatie vindt de voorgestelde maatregelen dan ook oneerlijk en onnodig.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 8°
  0 %
 • Zondag
  22° / 9°
  0 %
 • Maandag
  22° / 8°
  0 %
Meer weer