3 procent minder varkens geslacht

In Nederland zijn in de eerste helft van dit jaar 3,1 procent minder varkens geslacht dan in het eerste half jaar van 2019. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

3+procent+minder+varkens+geslacht
© Twan Wiermans

In de Europese Unie als geheel werden 1,7 procent minder varkens geslacht in deze periode. In de eerste helft van 2020 waren de gevolgen van de coronacrisis duidelijk merkbaar. Slachterijen merkten ook de gevolgen door uitbraken onder personeel, waardoor de productie verminderd werd of soms zelfs stilgelegd.

Het beeld is niet in alle landen hetzelfde. De grootste daling was in Bulgarije. Daar werden in de eerste zes maanden van dit jaar 23,8 procent minder varkens geslacht. In Italië waren het er 13,6 procent minder en in Roemenië 9,5 procent minder. Duitsland slachtte 1,5 procent minder dieren.


Meer geslacht

Er waren ook landen waar juist meer geslacht werd. In Malta werden 8,9 procent meer dieren geslacht en in Finland 6,2 procent. Bij de grote varkenslanden in Europa is in de cijfers te zien dat Spanje relatief weinig last had van de coronacrisis. Daar steeg het aantal geslachte dieren in de periode januari tot en met juni met 3,2 procent. Denemarken noteerde een klein plusje met 0,6 procent.

In de cijfers van de Europese Commissie is terug te zien dat de geslachte dieren gemiddeld zwaarder waren. Kijkend naar de tonnen geslacht gewicht, nam de productie in Nederland met 1,9 procent af.


Export naar China

Inmiddels zijn de prijsgevolgen ook duidelijk. In week 37 lag de gemiddelde Europese prijs voor varkens 16,3 procent lager dan een jaar eerder. Voor biggen was dat zelfs 22,1 procent.

Overigens loopt de export naar China vanuit de Europese Unie nog steeds goed door. In de maanden januari tot en met juli werd er in totaal 1.872.692 ton varkensvlees naar het Aziatische land geëxporteerd. Dat is 75 procent meer dan in deze periode in 2019.


Afrikaanse varkenspest

De vraag is hoe dat verder loopt nu Duitsland geen varkensvlees meer mag leveren aan China na de vondst van Afrikaanse varkenspest onder wilde zwijnen in het oosten van het land. Naar de meeste andere landen werd in 2020 juist minder geëxporteerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer