Vion+houdt+varkensnotering+gelijk
Nieuws
© Henk Riswick

Vion houdt varkensnotering gelijk

Duitse slachterijen kampen met te weinig slachtcapaciteit. Dat wordt versterkt door nieuwe coronagevallen. De vrees dat dit effect zou hebben op de Duitse varkensnotering, met als gevolg dat ook de Nederlandse zou dalen, was onterecht. Vion Nederland houdt de notering onveranderd op 1,47 euro.

Duitse slachterijen geven aan goed te kunnen werken met de gehanteerde inkoopprijzen. Maar er zijn grote problemen met de slachtcapaciteit. Door nieuwe coronabesmettingen draait Vion in Emstek bijvoorbeeld op halve capaciteit. De Tönnies-vestiging in Sögel zou vanaf zondag 11 oktober zelfs worden gesloten voor 22 dagen. Dat is afgewend, maar de slacht- en verwerkingscapaciteit zijn wel teruggeschroefd.Het gevolg is dat er meer varkens boven de markt blijven hangen. Vrijdag 9 oktober vond er in Duitsland een brancheoverleg plaats waarbij de Duitse koepel van slachtbedrijven schetste dat ondanks alle beperkingen de slachtcapaciteit op 95 procent ligt. Bij onder andere de landbouwministers van de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Niedersaksen riep dat de vraag op waardoor het grote stuwmeer aan slachtvarkens dan wordt veroorzaakt.


Dat wordt nader uitgezocht. In de tussentijd luiden verschillende organisaties, waaronder de Duitse koepel van varkenshouders ISN, de noodklok. Zij dringen er bij de autoriteiten op aan de slachtcapaciteit met minstens 50.000 dieren per week te vergroten. Ook Nederlandse varkenshouders die normaal gesproken op Duitsland leveren worden ermee geconfronteerd dat de varkens slecht weggaan.

De verwachting was dat de biggenprijs daar zou dalen door de moeizame afzet van vleesvarkens en de onzekere situatie in Duitsland door de Afrikaanse varkenspest. Ook dat is niet gebeurd. De VEZG-prijs bleef gelijk op 27 euro. De DCA Best Piglet Price bleef staan op 23,50 euro.


Afrikaanse varkenspest grijpt verder om zich heen

Het Friedrich Loeffler Instituut heeft maandag tien nieuwe gevallen van Afrikaanse varkenspest bevestigd. De dieren zijn gevonden in het eerste kerngebied in de Duitse deelstaat Brandenburg. De dode en zieke zwijnen van het eiland in de Oder zijn nog in onderzoek.


Het eiland dient als rustplaats voor de wilde zwijnen wanneer zij de Oder oversteken van de Poolse naar de Duitse zijde van de grens. Om te voorkomen dat de nog levende wilde varkens het eiland verlaten, is er nu mais op het eiland gedropt.

Op maandag 12 oktober is er ook met drones over het eiland gevlogen om de bewegingen van de zwijnen te volgen. Verder zijn er wildcamera's geplaatst. Om de dieren op het eiland te houden, wordt deze week een tweerijige, ongeveer 6 kilometer lange elektrische afrastering geplaatst.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer