Aanhoudend slecht humeur in Duitse landbouwsector

In de Duitse landbouwsector is sprake van een aanhoudend slecht humeur. Dat blijkt uit de economische landbouwbarometer van de Duitse boerenvereniging DBV.

Aanhoudend+slecht+humeur+in+Duitse+landbouwsector
© Han Reindsen

'Corona, slechte oogstresultaten en de Afrikaanse varkenspest zijn een zeer gevaarlijk mengsel voor onze boerderijen', zegt DBV-voorzitter Joachim Rukwied. 'De langdurige slechte economische situatie baart mij grote zorgen.'

Rukwied vindt de resultaten van deze representatieve enquête zorgwekkend. De indexwaarde van de economische barometer voor de landbouw is met 12,3 zelfs iets slechter dan in de vorige enquête van juni 2020 (15,8). De indexwaarde geeft de inschatting weer van de huidige economische ontwikkeling en de verwachtingen van de toekomstige economische ontwikkeling.


Investeringen

De investeringsplannen van boeren voor de komende zes maanden staan nog op een zeer laag niveau. Slechts 31 procent van de agrarisch ondernemers wil in deze tijd investeren, zo blijkt uit de enquête. Het geplande investeringsvolume voor de komende zes maanden bedraagt 5 miljard euro, dat is 0,1 miljard euro onder het overeenkomstige niveau van vorig jaar.

Investeringen in stallen die meerwaarde creëren en het dierenwelzijn bevorderen, waaronder erf- en staltechnologie, lopen terug. Hiervoor staat de komende zes maanden slechts 2,3 miljard euro aan investeringen gepland, opnieuw 0,3 miljard euro minder dan het jaar ervoor. 'Deze bevinding moet een alarmsignaal zijn voor politici', waarschuwt Rukwied.


Dierenwelzijn

De veelgeprezen herstructurering van de veehouderij en vooral het streven naar meer dierenwelzijn kunnen niet slagen zonder investeringen, geeft Rukwied aan. 'Er is een grote kloof tussen claims en realiteit. Daarnaast is er, naast een feitelijke blokkade van bouw- en vergunningsrecht, ook een gebrek aan vertrouwen in betrouwbare politieke randvoorwaarden voor de verdere ontwikkeling van de veehouderij.'

De liquiditeit van de bedrijven is sinds december 2019 nauwelijks veranderd. In september 2020 gaf 15 procent van de bedrijven aan dat de liquiditeitssituatie krap of zeer krap was. Dit aandeel is vooral hoog bij de verwerkende bedrijven (20 procent) en bij de bedrijven in Oost-Duitsland (27 procent).

Op een schaal van 1 tot 5 wordt de huidige economische situatie met gemiddeld 3,12 als ongunstig beoordeeld. De toekomstperspectieven krijgen een waarde van 3,22.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -1°
  5 %
 • Maandag
  4° / 2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  5 %
Meer weer