Duitse+aardappelprijzen+dalen+45+procent+in+jaar+tijd
Nieuws
© Haijo Dodde

Duitse aardappelprijzen dalen 45 procent in jaar tijd

De aardappelprijzen in Duitsland waren vorig jaar ruim 45 procent lager, zo blijkt uit cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis.

Producentenprijzen van landbouwproducten in Duitsland waren dit jaar in augustus gemiddeld 6,8 procent lager dan in het voorgaande jaar. De prijzen voor plantaardige producten daalden binnen een jaar met in totaal gemiddeld 5 procent. Tussen de producten bestaan grote verschillen.

n augustus 2020 waren de producentenprijzen voor Duitse tafelaardappelen lager dan in lange tijd. In 2018 en 2019 zorgden droogte en ongedierte voor mislukte oogsten, wat leidde tot stijgende prijzen.

Sinds enkele maanden dalen de producentenprijzen weer. Een reden hiervoor is waarschijnlijk dat de afzet van frites en geschilde aardappelen, die voornamelijk in de horeca worden gebruikt, laag was door corona.


Fruitprijzen stijgen

De producentenprijzen voor fruit stegen daarentegen van augustus 2019 tot augustus 2020 met bijna 29 procent. Met een stijging van 0,2 procent zijn de prijzen sinds vorige maand vrijwel stabiel. Door de voorjaarsvorst konden er minder appels worden geoogst dan verwacht. Dit is waarschijnlijk een belangrijke reden waarom de prijzen van appels in augustus 2020 met bijna 18 procent zijn gestegen ten opzichte van augustus 2019.

Vooral de prijsstijging van aardbeien valt op. Ze waren bijna 49 procent duurder dan een jaar eerder. Hier ligt het voor de hand dat de effecten van de coronacrisis zich manifesteren in de vorm van hogere (oogst)kosten door het verlies van seizoenarbeiders en het nemen van gezondheidsbeschermende maatregelen.

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer