Duitse overheid zegt varkenshouders steun toe

Mocht de marktontwikkeling door Afrikaanse varkenspest verslechteren, dan biedt de Duitse minister van Landbouw Julia Klöckner hulp. Genoemd worden particuliere opslag- en liquiditeitsprogramma's.

Duitse+overheid+zegt+varkenshouders+steun+toe
© Twan Wiermans

Klöckner (CDU) heeft Duitse varkenshouders steun toegezegd als de marktontwikkeling als gevolg van de uitbraak van Afrikaanse varkenspest daarom vragen. 'We laten de boeren niet alleen in deze bijzondere situatie', verzekerde ze voor aanvang van de Bondsdag.

De minister noemt steun voor particuliere opslag als een manier om marktverstoringen tegen te gaan. Het belangrijkste is volgens haar het bepalen van het juiste moment. De koelcellen zijn nog goed gevuld met exportgoederen. Daarnaast gaat het om directe financiële hulp. Dat kunnen Duitse varkenshouders goed gebruiken. De Duitse veehouderij zit namelijk midden in een transitie naar meer dierenwelzijn.


Druk op markt

Afrikaanse varkenspest zet in de varkensvleesmarkt in Duitsland onder druk. Bijna alle exportmarkten in derde landen zijn gesloten. Bij slachterijen neemt de aanvoer van slachtvarkens toe. Volgens marktwaarnemers groeit het aantal slachtrijpe varkens, terwijl slachterijen terughoudend zijn in het aantal dieren dat ze slachten.

Op de interne markt voor varkensvlees van de Europese Unie ontstaat prijsdruk, doordat vlees uit Duitsland moet worden omgeleid. Volgens het Duitse marktbureau AMI in Bonn zijn vooral buiken en slachtbijproducten zoals poten, oren of ingewanden nauwelijks verhandelbaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 9°
  20 %
 • Maandag
  18° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer