Hoe gaat het met jou?

Man, wat een worsteling met deze column. Normaal dienen de onderwerpen zich vanzelf aan en heb ik redelijk vlot een verhaal op papier staan. En nu komt er niks. Nou ja, wat er komt vliegt nog alle kanten op. Je voelt dat er een verhaal zit, maar ik krijg de vinger er net niet achter.

Hoe+gaat+het+met+jou%3F
© Joost de la Court

Het is ook een rare tijd. Aan de ene kant gaat het leven zijn normale gang. De mais is gehakseld. 2 keer beregenen heeft gezorgd voor goed gevulde kolven. De koeien lopen nog buiten, maar het meeste voer vreten ze al op stal. Ik moet nog wel de helft van mijn grasland maaien en inkuilen. Dan heb ik voer genoeg. Dus dat loopt wel.

Aan de andere kant is het net of de wereld een soort van stilstaat. Door corona gaat er heel veel niet door. Normaal is de agenda gevuld met vergaderingen, studiedagen, staldagen, veldexcursies en praktijkdemo's of hoe het ook allemaal mag heten. Nu is er weinig te beleven.

Ja, er gaat veel digitaal. Een webinar is ook informatief. Maar je zit wel in je eentje naar een scherm te kijken. Oké, je kunt soms een vraag intoetsen en als je geluk hebt, wordt die ook nog direct behandeld.

Gelukkig zie je initiatieven ontstaan om naar elkaar om te kijken

Rudie Freriks, melkveehouder in Luttenberg

Vergaderingen gaan al net zo. Het gaat op zich best goed en het is ook wel te doen. Maar toch. Ik mis de interactie, het echte contact. De sfeer op een bijeenkomst. Wat leeft er? Hoe worden voorstellen of presentaties ontvangen? Met instemming, berusting of toch ongenoegen?

De non-verbale energie mis je. Evenals het geklets voor een vergadering en na afloop nog even napraten. Of de blik van verstandhouding.

Wat dat betreft voel ik dat de afstand tussen mensen groeit. Zelfs bij een digitale ledenraadsvergadering merk ik dat al, ondanks alle inspanningen van iedereen om deze goed te laten verlopen. Hoe houd je als vereniging, als coöperatie, als collega's of als medemens contact met elkaar? Die vraag, die zorg leeft bij meer mensen. Je ziet gelukkig initiatieven ontstaan om naar elkaar om te kijken.

En daarmee kom ik toch bij het thema dat ik al wel in mijn kop had: hoe gaat het met jou? Die vraag, daar draait het om. Vaak een beetje achteloos gesteld als soort van begroeting. Ook een vraag die je niet makkelijk rechtstreeks stelt om echt te weten hoe het met de ander gaat. Misschien toch maar vaker bewust doen.

Hoe gaat het met jou?

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer