Zomerhitte

Man, wat was het heet. Alweer een paar weken geleden en je vergeet het gelukkig snel. Van alles hebben we uit de kast gehaald om onszelf en de koeien goed door de hitteperiode te krijgen. Net zoals veel collega's bedenk je mogelijkheden en probeer je wat.

Zomerhitte
© Joost de la Court

Ik had bij een boer in Albergen gezien dat hij een stuk spuitboom met een paar spuitdoppen voor de ventilator had hangen. Nu hebben wij hier ook nog een oude, niet meer in gebruik zijnde veldspuit staan. Daar ben ik toch maar eens mee aan de slag gegaan, toen de hitte werd aangekondigd. Het resultaat zag er goed uit.

Vervolgens maakte ik een filmpje en zette het op Twitter. Want we moeten laten zien dat we goed voor onze dieren zorgen. Laat nu net NOS-journaal een item over het onderwerp mens en dier tijdens hitte willen maken. Via via kwamen ze dankzij dit filmpje bij ons. Geweldige kans om onze sector positief in beeld te brengen. Zo'n kans grijp ik met beide handen aan. Daar hebben we veel leuke reacties op gehad. Genieten!

De koeien hebben ook genoten van dit systeem. Het extreme van de hitte konden we met de nevelinstallatie tegengaan. De koeien bleven vreten en ze bleven gezond. Dus de productie bleef ook op peil. De koeien doen het dit jaar toch al makkelijk erg goed qua productie. Er zit deze zomer net als andere jaren wel wat variatie in de productie, maar als het grasaanbod in het weiland goed is, komen de kilo's melk er makkelijk weer bij. Dat is andere jaren een stuk lastiger.

Het extreme van de hitte konden we met de nevelinstallatie tegengaan

Rudie Freriks, melkveehouder in Luttenberg

De grasproductie hebben we met flink beregenen behoorlijk op peil kunnen houden. Maar het is nog steeds droog. Ook in het grasland zie ik effecten van de extreme hitte. Grasland met kruiden houdt het langer vol. Waar het gras lijkt weg te schroeien, houden kruiden stand of groeien zelfs nog langzaam door.

Vorig jaar heb ik een aantal hectares doorgezaaid met een kruidenmengsel. De smalle weegbree was als enige direct goed aangeslagen. Nu pas zie ik ook cichorei goed doorkomen. En klavers, karwij, wilde peen et cetera. Dit zie ik toch liever dan kweek. Het is ook precies de reden dat ik de kruiden heb doorgezaaid. De koeien willen het ook best vreten, hoewel ze moeten wennen aan cichorei. Zo blijven we proberen en leren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer