Er komen weer acties aan

Er komen weer acties aan. FDF pakt groots uit met veel verbaal geweld. Na twee zinnen was me de lust om mee te doen met hun actie al compleet vergaan. Toch heb ik de brief helemaal uitgelezen. Het zal wel aan mij liggen, maar dit taalgebruik spreekt me totaal niet aan.

Er+komen+weer+acties+aan
© Mike Schellart

Ik snap best dat er veel onrust en ongenoegen is over het stikstofgedoe. En ja, verder is er ook genoeg aan de hand. Het platteland staat onder druk en boeren al helemaal. We hebben ruimte en stikstofemissie. Rondom het laatste wordt heftig gediscussieerd over het aandeel van ons als landbouw. Maar stel dat die vaak genoemde 46 procent slechts 16 procent zou zijn, zou de discussie dan heel anders lopen? Bij CO2 heeft landbouw een aandeel van 14 procent en zie hoezeer inkrimping van de veestapel vaak wordt aangehaald als de oplossing voor alle klimaatproblemen.

Even terug naar de druk op de boeren. Het platteland gaat veranderen. Er is ruimte nodig voor woningbouw, de urgentie is groot. Daarnaast voor natuur (nooit genoeg), infrastructuur, bedrijfsterreinen (verdozing van het landschap) en zonneparken. Als je dan kijkt naar de economische positie van boeren tegenover andere sectoren, zijn we niet direct de winnaar. En dan wordt er ook nog van ons verwacht dat we gaan extensiveren en meer natuur gaan inpassen op onze grond.

Wat mij zorgen baart is de inkomenspositie van ons als boeren. We zitten met opbrengstprijzen die lager zijn dan dertig jaar geleden. Dat wringt ook enorm. De hoogste kwaliteit landbouwproducten ter wereld hebben en dan de laagste prijs ter wereld ontvangen. Goed dat Dirk Duizer, de nieuwe voorzitter van Topsector Agri & Food, hiermee begint. Hopelijk draagt dit bij aan het besef dat het anders moet.

We kunnen niet alle opgaven die aan de boer gesteld worden via productprijs betaald krijgen

Rudi Freriks, melkveehouder in Luttenberg

Maar we kunnen niet alle opgaven die aan de boer gesteld worden via productprijs betaald krijgen. Daar geloof ik niks van. Dienstverlening, zoals zorg voor een aantrekkelijk landschap, moet een fatsoenlijke vergoeding krijgen uit andere geldstromen. Bijvoorbeeld groenblauwe diensten of soortgelijke zaken.

En dan hebben we nog het prijsverschil tussen wat de consument betaalt en wat de boer krijgt. Daar gaat Agractie op 21 maart acties over voeren. Producten tegen kostprijs aanbieden in winkelcentra. Dat vind ik nou een geweldig leuk idee. Dus hier gaan we wel aan meedoen. De voorbereidingen zijn al gestart.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer