Even rust dankzij het coronavirus

De agenda is leeg. Het coronavirus en alles wat daaromheen wordt geregeld, heeft ervoor gezorgd dat alle vergaderingen, overleggen en bijeenkomsten zijn geschrapt. Dat is wel even anders dan ik gewend ben. Nu kom ik erachter dat ik best vaak op pad ben. Eigenlijk wel erg vaak.

Even+rust+dankzij+het+coronavirus
© Joost de la Court

Dus is er nu voldoende tijd om thuis het werk zelf te doen. Dat bevalt me eigenlijk wel. Hoewel het werk nu makkelijk klaarkomt. Want de opvolger heeft thuisonderwijs. Niet meer het gereis naar Leeuwarden en terug. Dat scheelt hem veel tijd. Zijn lesrooster is zo dat hij niet zomaar buiten de deur aan de slag kan. Er zit namelijk geen regelmaat in.

Hoe houd je een jongen van 19 jaar vol energie in de hand? Juist, door hem wat werk te gunnen. Waar ik zelf eigenlijk ook wel tijd voor heb. We moeten maar zien hoe we erdoorheen komen.

Natuurlijk zijn er altijd enkele achterstallige klussen, maar die zijn niet toevallig achterstallig geworden. Het zijn van die werkzaamheden die je liever niet doet. Of even gauw tussendoor. En als je toch tijd zat hebt, kan het morgen ook nog. Niet echt bevorderlijk dus.

Natuurlijk zijn er altijd enkele achterstallige klussen, maar die zijn niet toevallig achterstallig geworden

Rudie Freriks, melkveehouder in Luttenberg

Het geeft wel tijd om na te denken. Wat wil ik zelf? Ga ik straks mijn agenda weer volproppen? Hoe gaan we verder met ons bedrijf? Ik voel ook een soort van onrust. Er lijkt van alles aan de hand vanwege de hele toestand door het coronavirus.

Toch gaat het werk hier thuis zijn gewone gang. De koeien worden gemolken, kalfjes worden geboren, mest is uitgereden. Kunstmest wordt gestrooid, de mais is al gezaaid. En we zijn alweer aan het beweiden. Dat is normaal voor ons. We zijn ook al aan het beregenen. Dat is erg vroeg.

De onrust komt dus niet van het gewone werk. Wat gaat de melkprijs doen? Wordt de melk opgehaald? Tot nu toe wel, terwijl dat in buurlanden niet altijd het geval is. Worden kalfjes opgehaald? En tegen welke prijs? Dat is allemaal korte termijn. Op de lange termijn is er onzekerheid over het stikstofbeleid. Wat gaat ons dat brengen?

Ik merk bij mezelf dat er weer behoefte ontstaat om contact te krijgen met alle personen en processen waar ik tot enkele weken geleden ook druk mee was. Terug naar het vertrouwde of het gevoel om mee te kunnen sturen. Blijkbaar leeft dat breder. Er komen afspraken voor overleg via Zoom, Teams, Skype et cetera. De rust is voorbij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
 • Zondag
  19° / 12°
  75 %
Meer weer