Goede+ervaring+bollenteler+met+variabel+doseren+fungiciden
Nieuws
© NPPL

Goede ervaring bollenteler met variabel doseren fungiciden

Bollenteler Stef Ruiter uit het Noord-Hollandse Andijk heeft goede ervaringen met het variabel doseren van fungiciden. Volgens hem kan het een besparing tot 30 procent in het gebruik van deze middelen opleveren.

Een variabele dosering van fungiciden levert telers een besparing op, maar er is meer onderzoek nodig om te bepalen welke hoeveelheid fungiciden voor schimmelbestrijding minimaal nodig is, voordat er echt grote stappen kunnen worden gemaakt. Dat blijkt uit ervaringen die zijn opgedaan in de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL).

NPPL-deelnemer Ruiter bracht afgelopen groeiseizoen op een tulpenperceel van 15 hectare als één van de eersten in Nederland een variabele dosering van fungiciden in de praktijk. Hij gebruikte minder fungiciden op plekken waar minder biomassa is. Over het resultaat ervan is hij voorzichtig enthousiast. Het is volgens Ruiter nog wat lastig beoordelen, omdat er afgelopen groeiseizoen volgens hem weinig ziektedruk was. Toch is hij al met al tevreden.


Beschikbare middelen

'We geven al een jaar of zes op proefbasis een variabele dosering om schimmels te bestrijden. In het afgelopen jaar hebben we het voor de eerste keer echt in de praktijk gebracht op een perceel. Het beviel mij op zich goed, maar ik denk dat de tevredenheid over de werking ook afhangt van de beschikbare middelen zelf', zegt Ruiter. Hij daarmee doelt op wetgeving die ervoor zorgt dat bepaalde schimmelbestrijders niet meer mogen worden gebruikt.

Weer

 • Dinsdag
  18° / 13°
  60 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
Meer weer