Fundamentele+systeemsprong+bij+bloembollen
Nieuws
© Han Reindsen

Fundamentele systeemsprong bij bloembollen

De partijen in de publiek-private samenwerking Fundamentele systeemsprong richten zich op het schoner en duurzaam telen van bloembollen.

De problemen in de bloembollen zijn groot: vanuit de maatschappij wordt de druk om minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken steeds groter en er is ook een roep om minder residu op de bollen. Tegelijk zijn er steeds strengere kwaliteitseisen bij de export van de bollen en komen er steeds minder gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar. Om deze cirkel te doorbreken, is een radicaal andere manier van telen nodig: een systeemsprong.

In de huidige teeltsystemen nemen telers ziekten en plagen telkens mee in de vervolgteelt, omdat ze een deel van de oogst als uitgangsmateriaal voor de volgende teelt gebruiken. Bij de systeemsprong wordt begonnen met schoon uitgangsmateriaal. Het versneld opkweken gebeurt onder beschermde en optimale omstandigheden in kassen. Tot slot wordt het buiten nog een jaar afgekweekt tot een leverbare bol.


Vitale teelt

Deze systeemsprong past binnen de visie van de bloembollensector Vitale teelt 2030. Dit project bouwt voort op lopend onderzoek in lelie. Uit de eerste resultaten bij lelie blijkt dat er door de technologie die gebruikt wordt nieuwe mogelijkheden komen om te sturen op de teelt.

Om de mogelijkheden van de technologie in het nieuwe teeltsysteem nog beter te kunnen benutten, is meer kennis van de bloembollenfysiologie nodig. Dit project zal worden uitgevoerd met tulp, Calla, Amaryllis en narcis. Er zal nauw worden samengewerkt met het Vitale Lelie-project en, indien gehonoreerd door Provincie Zuid-Holland, het project Vitale Hyacint.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer