'Economisch en toeristisch belang bollenstreek is groot'

De Intergemeentelijke Structuurvisie voor de Bollenstreek moet worden doorgezet. Dat benadrukken de besturen van LTO Noord-afdeling Duin- en Bollenstreek, KAVB Kring Bloembollenstreek en Royal Anthos.

%27Economisch+en+toeristisch+belang+bollenstreek+is+groot%27
© Han Reindsen

De besturen reageren op de diverse berichten die de afgelopen weken in de media naar buiten zijn gekomen over de houdbaarheid van de Intergemeentelijke Structuurvisie (ISG) en het functioneren van de Greenport Ontwikkelingsmaatschappij (GOM). De drie partijen benadrukken het economisch en toeristisch belang van de bloembollensector voor de Duin- Bollenstreek voor nu en in de toekomst.


Het Pact van Teylingen en de opvolger ISG zijn tot stand gekomen na overleg tussen gemeenten, overheden en maatschappelijke organisaties over de gewenste toekomstige ontwikkeling van de Duin- en Bollenstreek tot 2030. Volgens LTO Noord, KAVB en Royal Anthos moeten de uitgangspunten en afspraken die daaruit zijn voortgekomen, recht overeind blijven.


Unieke combinatie

Juist de unieke combinatie van bloembollenteelt en -handel, sierteelt en toerisme zorgt nog steeds voor een sterke economische basis van de streek, stellen de drie organisaties. Hierbij voorop staat het behoud van voldoende areaal bollengrond en ruimte voor handelsbedrijven om op locatie uit kunnen breiden om ook in de toekomst te kunnen zorgen voor een vitaal agrarisch ondernemersklimaat.

Daarnaast benadrukken de besturen dat zij tevreden zijn met het werk dat de GOM doet en zij dit blijven steunen. Voorzitter Piet van der Poel van KAVB Kring Bloembollenstreek : 'De GOM heeft er door uitvoering van de ISG-afspraken voor gezorgd dat er voldoende eerste klas bollengrond beschikbaar is gebleven. Er is veel verrommeling in de streek opgeruimd en het cultuurhistorische karakter van de streek is behouden. Ook in de toekomst zullen dit soort zaken uitgevoerd moeten blijven worden en daar is de GOM hard voor nodig.'


Maatschappelijke druk

Rik Pennings, afdelingsbestuurder van LTO Noord Duin- en Bollenstreek: 'Wij zien ook de maatschappelijke druk die er is voor woningbouw en andere ruimtelijke claims. Hierover willen wij graag in gesprek gaan met de betrokken gemeenten. Ook nodigen wij gemeentebestuurders en ambtenaren graag uit om de kwekerijen op te gaan om te laten zien hoe belangrijk onze sector is voor de bewoners, voor het toerisme en voor het gehele bedrijfsleven in onze mooie bollenstreek. We bieden onze kennis en ons netwerk graag aan.'

Voorzitter Henk Westerhof van Royal Anthos: 'In de Duin- en Bollenstreek zijn grote, internationaal opererende handelsbedrijven actief die bloembollen en vaste planten over de hele wereld exporteren. Deze bedrijven maken onderdeel uit van het bollencomplex en moeten ook in de toekomst worden gefaciliteerd om vanwege de ontwikkelingen in de internationale markten op locatie uit te kunnen breiden. Vergeet niet dat deze bedrijven een belangrijke werkgever zijn en in de richting van toeleveranciers en transportondernemingen voor veel economische spin-off in de Duin- en Bollenstreek zorgen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer