Alle paarden in nieuwe I&R-database

Alle paardenhouders moeten op 21 april 2021 hebben geregistreerd welke paarden op hun terrein worden gehouden. Dat gebeurt in een database die door de overheid wordt beheerd. Hiermee zijn de locaties van alle paarden bekend wanneer er een besmettelijke dierziekte uitbreekt.

Alle+paarden+in+nieuwe+I%26amp%3BR%2Ddatabase
© Pixabay

Elke gehouden paardachtige, dus ook een ezel, moet binnen twaalf maanden na de geboorte in het online systeem van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) staan. Een houderij kan ook een weiland zijn. De houder is verplicht de administratie bij RVO.nl kloppend te houden.

Iedere paardenhouderij krijgt hiervoor zijn eigen registratiesysteem. Daarin moeten alle specificaties als de locatie, bedrijfsactiviteiten, eventuele andere locaties, zoals bijvoorbeeld weides en het aantal en soort worden geregistreerd. Tijdelijke verplaatsingen, zoals naar een training, hoeven niet te worden doorgeven, maar moeten wel in de eigen administratie worden bijgehouden.


Zicht op aanwezige dieren

Door deze aanpak heeft RVO.nl bij een besmettelijke dierziekte als Afrikaanse paardenpest direct een overzicht waar welke paarden staan. Op dit moment wordt nog niet in een database vastgelegd wie de eigenaar van het paard is.

Alle paarden worden wel gechipt, de gegevens hiervan worden vermeld in het paspoort. Er wordt tevens niet geregistreerd waar een paard zich bevindt. Wel moet het paspoort op de verblijfplaats van het paard aanwezig zijn.


Geboortedatum en chipnummer

Dit paspoort bevat onder meer de geboortedatum en het chipnummer van het paard en of het dier geschikt is voor consumptie. Deze gegevens worden wel centraal geregistreerd bij RVO.nl.

Bij de dood van het paard moet dit paspoort worden teruggestuurd naar de uitgevende instantie, waar het paard wordt afgemeld. Doordat dit niet altijd gebeurt, is er een aantal zwevende paarden. Die bestaan enkel nog op papier. In de nieuwe situatie worden houders verplicht om een dood paard direct te melden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  22° / 15°
  60 %
Meer weer