Ministerie zat volgens LTO 'ontzettend fout' bij I&R

De melkveesector is met de I&R-affaire in 2018 volgens LTO Nederland onterecht in een kwaad daglicht gesteld. Het OM heeft deze week bekendgemaakt dat ruim honderd melkveehouders een boete krijgen en twintig ondernemers worden gedagvaard.

Aanvankelijk zou er sprake zijn van achtduizend fraudeurs. 'Het is verbijsterend om te horen dat we als sector zo zijn weggezet, omdat er zo enorm zou zijn gefraudeerd', vertelt Wil Meulenbroeks van LTO Melkveehouderij. 'En nu blijft er zo weinig van over. Dan is er iets ontzettend fout gegaan bij het ministerie en de NVWA. Het was voor de boeren verschrikkelijk om aan te horen dat ze als fraudeur werden aangemerkt.'


Nu, na ruim 2,5 jaar, staat nog maar minder dan 2 procent van de verdenkingen van fraude met de kalveradministratie overeind. 'We hebben een heel deugdelijk I&R-systeem. We moeten uitgaan van de noodzaak van zo'n systeem, maar ook van het feit dat boeren daar heel goed mee omgaan', zegt Meulenbroeks.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer