LTO%3A+%27Melkveesector+onterecht+in+kwaad+daglicht+gesteld%27
Nieuws
© Pixabay

LTO: 'Melkveesector onterecht in kwaad daglicht gesteld'

De melkveesector is met de I&R-affaire begin 2018 onterecht in een kwaad daglicht gesteld. Dat vindt LTO, nu het Openbaar Ministerie (OM) vandaag bekend heeft gemaakt dat ruim honderd melkveehouders een boete krijgen en twintig ondernemers worden gedagvaard. Aanvankelijk zou er sprake zijn van achtduizend fraudeurs. Het nieuws van vandaag is reden voor CDA-Kamerlid Jaco Geurts om schriftelijke Kamervragen te stellen.

In februari 2018 ontstond door berichtgeving van de overheid over de Identificatie & Registratie (I&R) het beeld dat bijna achtduizend veehouders verdacht waren. Vervolgens kondigde het ministerie 'grootschalige fraude' met het oormerken en registreren van pasgeboren kalveren aan. Het zou gaan om duizenden gevallen. Het werd in zowel de politiek als media breed uitgemeten.

Nu bericht het OM dat er amper honderd fraudegevallen bleken te zijn. Uiteraard moet er in de ogen van LTO worden opgetreden als er sprake is van moedwillige fraude, want daar heeft de hele sector heeft last van. Maar de in 2018 gemaakte ophef vanuit het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit staat in geen enkele relatie tot door het OM gepresenteerde cijfers. Het heeft de sector onnodig beschadigd, vindt LTO.


Tekst gaat verder onder video.


Minder dan 2 procent

'Na ruim tweeënhalf jaar staat minder dan 2 procent van de verdenkingen van fraude met de kalveradministratie nog maar overeind. Al snel na de eerste berichtgeving bleek het onterecht dat de gehele sector in een kwaad daglicht werd gesteld. Boeren die niet alleen met passie voor hun koeien zorgen, maar ook de verregaande administratieve verplichtingen naar eer en geweten volgen, zijn de dupe geweest van deze foutieve beeldvorming', stelt voorzitter Wil Meulenbroeks van LTO-vakgroep Melkveehouderij van LTO Nederland.


'Landbouwminister Carola Schouten heeft daar terecht haar excuses voor aangeboden, maar het is belangrijk dat de les voor de toekomst wordt onthouden. De overheid moet eerst gedegen onderzoek doen en de feiten op orde hebben in plaats van op basis van vermoedens een hele sector onterecht te brandmerken als frauduleus', vervolgt Meulenbroeks.LTO Nederland roept verder op om in het vervolg bij dergelijke signalen sectorpartijen beter te betrekken. Deze zijn nu eenzijdig geïnformeerd. Meer inzicht in de cijfers en betrokkenheid bij het proces zou veel onnodige beeldvorming hebben voorkomen. 'Ook voor boeren is iedere moedwillige fraudeur er één te veel, maar geen enkele groep verdient het om op basis van de acties van een hele kleine fractie van die groep te worden veroordeeld', besluit Meulenbroeks.


Kamervragen

Voor Geurts is de berichtgeving van het OM reden om schriftelijke Kamervragen te sturen. Zo vraagt hij zich af of Schouten zich nog herinnert dat ze destijds in de Tweede Kamer sprak over zo'n achtduizend bedrijven. Ook vind hij dat de blokkade van duizenden bedrijven niet proportioneel is geweest. Hij vraagt zich af of de minister hier nu ook zo over denkt.

Verder wil het CDA-Kamerlid aandacht voor de financiële schade, zowel bij de onterecht getroffen rundveehouders als bij de kalverhouders. Hij wil dat de minister actie onderneemt voor deze veehouders. Daarnaast vraagt hij onder meer welke verbeteringen Schouten heeft doorgevoerd binnen het ministerie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om nog zo'n affaire in de toekomst te voorkomen.Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
Meer weer