Boer+vaakst+gekort+door+I%26amp%3BR%2Dfout
Nieuws
© DIRK HOL

Boer vaakst gekort door I&R-fout

Runderen die niet correct zijn geregistreerd, leiden het vaakst tot subsidiekorting in het kader van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Ook een onjuiste afdichting van de kuilvoer en mestopslag leidt nogal eens tot kortingen.

Ondernemers die in aanmerking willen komen voor subsidie uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, moeten voldoen aan de randvoorwaarden. Dit zijn voorwaarden op het gebied van milieu, gezondheid en dierenwelzijn. Bij het niet voldoen aan die voorwaarden, kunnen ondernemers gekort worden op de GLB-subsidie.

Normaal gesproken is die korting drie procent van het totaal, maar dit kan worden aangepast aan de ernst van de situatie of bij opzet of herhaling. Vorig jaar werd in ons land in totaal 769 miljoen euro aan GLB-subsidies uitgekeerd, in 2015 was dit nog 930 miljoen.

RVO.nl komt bij de overtredingen van de randvoorwaarden het vaakst een onjuiste registratie van runderen in het I&R-systeem tegen. In veel gevallen gebeurt die registratie niet goed of niet op tijd. Ook worden nieuwe oorflappen niet altijd direct aangebracht.

Mest- en kuilvoeropslag

Verder vallen nogal wat ondernemers door de mand omdat de mest- en kuilvoeropslag niet op orde zou zijn. Deze opslagen moeten volgens de regels zijn afgedicht. Er mag niets weglekken naar het oppervlaktewater en de mestopslag moet zijn gekeurd.

Daarnaast wordt in een aantal gevallen gekort omdat zieke en gewonde dieren niet altijd de beste zorg krijgen in de vorm van een goed verblijf. Ook moet eventueel de hulp van de dierenarts worden ingeroepen. Verder moeten alle dierenverblijven voldoen aan de welzijnseisen. Zo krijgen bedrijven een korting op de subsidie omdat dieren zich kunnen verwonden aan scherpe delen.

NVWA strenger

Overigens kunnen overtredingen niet alleen leiden tot kortingen in het kader van het GLB-beleid, ook kan het boetes opleveren van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Overtredingen voor de I&R-regelgeving zullen vanaf 1 september 2020 voortaan vooral bestuurlijk worden afgedaan. Dit geeft fors hogere boetes.

Verder is voor overtredingen van de regels voor dierenwelzijn, diergeneesmiddelen en I&R voortaan een termijn van 3 jaar opgenomen. Mocht in die periode eenzelfde overtreding opnieuw worden begaan, dan volgt een zwaardere straf. De NVWA ziet dit als een herhaling. Daarnaast kunnen voortaan vijf overtredingen per inspectie bestuurlijk worden beboet; nu zijn dat er drie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 16°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
 • Dinsdag
  23° / 15°
  70 %
Meer weer