Een derde van de melkveehouders heeft zonnepanelen

Bijna een derde van de melkveehouders in Nederland maakt gebruik van zonnepanelen op het bedrijf. Dat heeft agrimarketeer AgriDirect becijferd. Het gaat om een stijging van ruim 5 procent ten opzichte van 2019.

Een+derde+van+de+melkveehouders+heeft+zonnepanelen
© Alex J. de Haan

Waar vorig jaar het percentage melkveebedrijven nog uitkwam op 27,1 procent, is dit nu gestegen met 5,4 procent naar 32,5 procent. Grotere bedrijven maken het meest gebruik van zonne-energie. Zo heeft ongeveer 35 procent van de bedrijven met minimaal 150 koeien zonnepanelen. Bij bedrijven met 50 tot 100 koeien is dit rond de 25 procent.

Zonne-energie is met afstand de meest populaire manier van alternatieve energie opwekken. Slechts 2,4 procent van de melkveehouders heeft windmolens en minder dan 1 procent maakt gebruik van biogas of aardwarmte. 64 procent geeft aan (nog) geen gebruik te maken van enige vorm van alternatieve energie.

Bovenstaande gegevens komen uit de jaarlijkse data-actualisatie van AgriDirect die in het voorjaar heeft plaatsgevonden onder Nederlandse melkveebedrijven. Ongeveer 6.000 bedrijven hebben informatie gedeeld over bedrijfsactiviteiten waaronder het gebruik van alternatieve energie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer