Extra+potje+voor+plaatsen+van+Fries+zonnedak
Nieuws
© provincie Fryslân

Extra potje voor plaatsen van Fries zonnedak

Provincie Fryslân stelt nog eens 150.000 euro beschikbaar voor het ombouwen van asbestdaken naar zonnedaken. Het geld is bedoeld om particuliere eigenaren van grotere asbestdaken, zoals boeren, maar ook plaatselijke energiecoöperaties te ontzorgen bij de realisatie.

Met de regeling kunnen de deelnemers professionele ondersteuning krijgen om in Friesland zo'n twintig daken aan te pakken. Ook komt er een nieuwe subsidieregeling om daken geschikt te maken voor zonnepanelen. Die regeling bevat 40.000 euro. Aanvragen kunnen worden ingediend via het project SamenZONderAsbest.

Sinds 2013 stimuleert de provincie de dubbelslag 'asbest eraf, zonnepanelen erop', met name bij boerenbedrijven. In de afgelopen zeven jaar zijn zo 405 grote Friese asbestdaken aangepakt. In totaal is in deze provincie inmiddels ten minste 574.714 vierkante meter asbest gesaneerd. Dat is 15 procent van het landelijke oppervlakte asbestdak in
1995.

Inwoners die zijn aangesloten bij een energiecoöperatie kunnen ook profiteren van de opbrengst van de zonnepanelen op de gesaneerde asbestdaken. De coöperatie huurt dan het dak op de boerderij en van die opbrengsten kan de dakeigenaar de asbestsanering bekostigen. De opgewekte groene stroom gaat grotendeels naar het elektriciteitsnet.


Huishoudens

In 2017 was Friesland de eerste provincie met zo'n SamenZONderAsbest-aanpak, waarbij huishoudens deelnemen in de aanleg van een groot zonnedak in hun omgeving. Tot nu toe hebben 268 huishoudens hiervan geprofiteerd.

De Friese aanpak slaat aan. Provincie Groningen voert de regeling ook in, Overijssel en Gelderland overwegen het.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer